Energie termica din apa geotermala la Beius, prin fonduri europene

Beius, energie termica, POSCCE, fonduri europene, proiect

Operatiunea de ridicare a turnului de foraj inseamna punerea in functiune a piesei principale a instalatiei care va cobori sonda la 2.750 de metri adancime si va asigura reinjectia apei geotermale de retur, pentru a recircula apa si a asigura debitul la sondele de productie.

In cadrul proiectului, pe langa sonda pentru reinjectie, s-au demarat, in paralel, lucrarile de executie a celor 10 kilometri de magistrala, opt kilometri de magistrala de retur, 22 de noi puncte termice si pompele necesare pentru a asigura debitul de apa termala la nivel de municipiu.

Primarul municipiului Beius, Adrian Domocos, a declarat ca este un moment istoric dezvoltarea acestui nou proiect, care va permite localitatii sa fie primul oras ecologic din tara, a carui energie termica va fi asigurata in proportie de 99% din apa geotermala.

Termenul de finalizare a proiectului este octombrie 2011, cand tot sistemul trebuie sa fie operational.

Inca din anul 1998, locuitorii din Beius beneficiaza de incalzire cu apa geotermala, fiind racordate, prin investitiile facute de firma Transgex si un alt proiect de cercetare, la sistemul geotermal toate cartierele mari, institutiile, cresele, gradinitele, scolile, in total peste 1.200 de abonati.

Prin proiectul finantat acum din fonduri europene se vor racorda la sistemul geotermal alti 1.000 de noi abonati.

„Dezvoltarea retelei de apa geotermala inseamna dezvoltare din toate punctele de vedere, din punctul de vedere al costurilor, potentialului de utilizare, respectarii normelor de mediu, a unui aer mai curat. Putem afirma cu mandrie ca municipiul Beius va fi primul oras ecologic din Romania”, a spus primarul Domocos. El a mentionat ca noul proiect va asigura mentinerea pentru inca cel putin sapte ani a pretului de 77 de lei pe gigacalorie.

Proiectul „Beius-oras geotermal. Extindere, modernizare, securizare a sistemului de incalzire cu apa geotermala in Municipiul Beius” a fost depus de primaria Beius in noiembrie 2009, pe Axa prioritara 4, MEC, Domeniul major de interventie 2: „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”, fiind finantat din resurse europene cu 12,091 milioane de lei, din totalul de 16,686 de milioane de lei.

„Dorim foarte mult ca totul sa functioneze la parametri optimi, dar sunt convins, cu ajutorul specialistilor de la Transgex si a echipei de proiect din aparatul propriu al primariei, sa putem respecta termenele si sa ducem totul la bun sfarsit”, a declarat primarul municipiului Beius, Adrian Domocos.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top