Reteta de tocat banii publici de la APIA, confirmata de Camera de Conturi

Institutia a constatat ca, in perioda in care Agentia de Plati a fost condusa de doi directori, situatie aparuta odata cu numirile politice din 2009, unul dintre salarii a fost platit eronat.

Numirile politice in fruntea insitutiilor publice au condus la plata eronata a unor sume importante de bani din taxele si impozitele achitate de contribuabili, arata un control al Camerei de Conturi Iasi in exemplul conducerii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA).

Institutia amintita a fost condusa in perioada iunie 2009 – februarie 2010 de doi directori. Ambii aveau aceleasi atributii pe hirtie, numai ca, in practica, numai unul dintre ei se ocupa de semnarea documentelor. Cum s-a ajuns aici? In martie 2009, Vasile Dumitriu a fost numit director coordonator la APIA, in locul lui Paul Kmen, care avea titlul de director executiv. Acesta din urma a dat in judecata institutia, a cistigat si a fost repus in functie in iunie 2009.

Practic, aceasta inseamna ca din acel moment, APIA a avut doi sefi, asta pina la inceputul lunii martie 2010. Verificarile Camerei de Conturi au scos la iveala tocmai acest aspect ciudat. Raportul rezultat in urma controlului prevede ca unul dintre salarii, care este in cazul lui Dumitriu de 30.000 lei si a lui Kmen de 44.000 lei, trebuie recuperat. In document nu se specifica de la cine anume sau de la ce autoritate. De aceea, Camera de Conturi a sesizat organismul caruia i se subordoneaza.

„Curtea de Conturi a Romaniei, la rindul ei, va redacta un material ce va fi inaintat Executivului pentru a se stabili raspunderea personala. Au fost date niste ordonante, iar cineva trebuie sa raspunda. Noi ca institutie ne-am facut datoria legala si am facut atentionarea”, a declarat Constantin Iatco, directorul Camerei de Conturi Iasi.

Ordonantele la care se refera Iatco sint cele prin care s-au facut schimbarile la virful institutiilor bugetare. Kmen nu se vede amenintat in nici un fel de constatarile Camerei de Conturi. „Cita vreme am in spate hotarirea instantei, prin care am fost repus in functie, nu au ce sa-mi faca. Daca ma vor forta sa inapoiez banii, am sa ma decid in momentul respectiv ce am sa fac. Pina atunci, prefer sa nu ma gindesc la acest lucru”, a subliniat Kmen.

In prezent, APIA Iasi este condusa de Paul Kmen, iar fostul director Vasile Dumitriu a fost „avansat” in functia de consilier al presedintelui Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad. Dumitriu nu a raspuns apelurilor telefonice repetate pentru a-si exprima punctul de vedere.

Greseala sau subventii acordate eronat?

Raportul Camerei de Conturi Iasi mentioneaza si o serie de abateri de la legislatie, privind modalitatea de incasare a unor subventii de catre doi procesatori de lapte. Una dintre acestea priveste societatea Agrocomplex Lunca Pascani SA, care ar fi incasat subventii in numele unei alte exploatatii. Raportul Camerei de Conturi mentioneaza ca firma din Pascani a incasat in acest mod ajutoare in valoare de 94.000 de lei pentru o cantitate de 316.107 litri de lapte.

„Aici este de vorba de o greseala facuta de catre functionarii din APIA Iasi din cauza lipsei de comunicare. Tuturor cererile pentru subventii li se da un cod, iar in acest caz a fost incasata subventia pe un alt cod. Nu este nimic ilegal”, explica Kmen.

In raport scrie totusi ca societatea Agrocomplex Lunca Pascani trebuie sa inapoieze suma incasata, plus dobinzi, pina la data de 16 iulie 2010. „Chiar nu stiam de aceasta chestiune si nu mi-a adus nimeni la cunostinta faptul. Am sa intreb contabila miine (n.r. – astazi) pentru a vedea despre ce este vorba”, a sustinut Dumitru Pantazi, patronul societatii.

Aceeasi situatie a fost constatata si la societatea Agrocom Strunga SA. „Pot sa verifice toate actele contabile, ca eu le pun la dispozitie. Totusi au fost controlate aceste cereri de nenumarate ori si sint sigur ca greseala a fost de la ei. Mie nu mi s-a adus nimic la cunostinta. Cu subventiile este o artimetica simpla si nu vad care ar fi problema”, a concluzionat si Florin Stegariu, proprietarul Agrocom Strunga.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *