Noi proiecte aprobate si peste 24,6 milioane de euro pentru dezvoltarea zonei de frontiera romano-maghiara

proiecte, program, cooperare transfrontaliera, finantare

Al doilea apel de propuneri de proiecte a fost lansat in data de 3 decembrie 2008 de Agentia Nationala de Dezvoltare din Ungaria, in calitate de Autoritate de Management, in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania, in calitate de Autoritate Nationala.

Selectia aplicatiilor s-a desfasurat in doua etape: in prima faza (luna iunie a anului trecut), 120 de note conceptuale au fost invitate sa dezvolte aplicatia completa. Etapa a doua a solicitarii a fost lansata in 6 octombrie 2009, cu un buget de aproximativ 86,9 milioane de euro fonduri FEDR.

Aplicantii au avut la dispozitie 8 luni pentru dezvoltarea si depunerea proiectelor complete, cu 3 perioade de depunere intermediare. Ultimul termen de depunere a proiectelor complete expira in data de 6 iulie a.c.

In cadrul reuniunii Comitetului Comun de Selectie din luna mai s-au luat decizii privitoare la proiectele depuse pana in data de 20 Ianuarie a.c. Comitetul estimeaza ca va lua o decizie privind finantarea sau respingerea proiectelor depuse in cadrul ultimelor doua termene intermediare (6 aprilie 2010 si 6 iulie 2010) in luna septembrie, respectiv noiembrie a.c.

Celor 13 proiecte selectate pana in acest moment li se va acorda finantare comunitara in valoare de aproximativ 24,6 milioane de euro (provenind din Fondul European de Dezvoltare Regionala), fonduri ce vor fi utilizate in vederea imbunatatirii conditiilor cheie pentru dezvoltarea durabila comuna a zonei de cooperare si intaririi coeziunii sociale si economice in regiunea de granita.

In cadrul celui de-al doilea apel de proiecte, aplicantii au avut posibilitatea de a depune proiecte mari de infrastructura sau proiecte de investitii la scara redusa cu o valoare maxima de 6 milioane de euro.

Unul dintre proiectele selectate, „Pe apa si pe doua roti pe langa Somes” prevede construirea unei piste de bicicleta de aproximativ 40 de km si are ca scop revitalizarea relatiilor multilaterale dintre orasele si satele de pe malul raului (pe digurile Somesului, de la Satu Mare pana la Fehérgyarmat).

Pe langa imbunatatirea apararii impotriva inundatiilor, investitia va facilita aparitia unor noi posibilitati turistice si activitati sportive, deservind atat locuitorii din zona, cat si vizitatorii. Pe termen lung, investitia va influenta pozitiv dezvoltarea economica a regiunii si crearea de noi locuri de munca.

Clinica de Terapie Oncologica a Universitatii de Stiinte Szeged si Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara vor implementa un proiect care vizeaza facilitarea dezvoltarii infrastructurii comune de sanatate si prevenire a riscurilor.

Prin construirea unui cabinet de chimioterapie, achizitionarea de aparatura noua precum si crearea unor protocoale de terapie oncologica, peste 700 de bolnavi vor putea beneficia anual de servicii medicale mai eficiente, cu mai putine efecte secundare decat cele disponibile pana in acest moment si cu sanse de vindecare imbunatatite substantial.

Dezvoltarea infrastructurii de afaceri este facilitata prin intermediul proiectul „AB EXPO: EXPO comun, PIATA comuna – Revigorarea economiei si a comertului in judetele Arad si Békés”, care va contribui la dezvoltarea competivitatii intreprinderilor din zona de frontiera si la modernizarea capacitatilor in domeniul cercetarii si dezvoltarii, in conformitate cu cerintele actuale ale pietei. in judetul Békés se construieste un EXPO nou, pe cand in Romania EXPO Arad va fi imbunatatit prin constructia unui centru de conferinte, iar partenerii vor lua parte intr–un program de schimb de experienta si vor elabora planul de actiune care vizeaza dezvoltarea in comun a Axei Arad-Békéscsaba.

Pentru asigurarea impactului transfrontalier, fiecare proiect este implementat si finantat in comun de catre organizatii partenere din ambele tari.

Urmatoarea solicitare de propuneri de proiecte din cadrul programului se preconizeaza a fi lansata in toamna acestui an.

Despre program:

Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013 este implementat in cadrul unei structuri institutionale comune, prin utilizarea de fonduri comune si avand la dispozitie aproximativ 248 milioane de euro, care se compun din resursele disponibile prin Fondului European de Dezvoltare Regionala si din co-finantarea nationala a celor doua state membre, si care pot fi utilizate pentru dezvoltarea zonei de frontiera comuna romano-maghiara.

Obiectivul general al programului este de a contribui la apropierea persoanelor, comunitatilor si agentilor economici din zona de frontiera, pentru a facilita dezvoltarea comuna a zonei de cooperare, bazandu-se pe avantajele cheie specifice regiunii de granita.

Aria eligibila pentru finantare se constituie din judetele aflate la granita romano-maghiara (judetele Satu Mare, Bihor, Arad si Timis pe partea romana, respectiv Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés si Csongrád pe partea maghiara)

Programul sprijina initiative care contribuie printre altele la imbunatatirea accesului la retelele transfrontaliere de transport si comunicatii, la imbunatatirea gospodaririi transfrontaliere a apelor si gestionarii deseurilor, la dezvoltarea economica, a activitatilor comune turistice si de protectie a mediului, respectiv la crearea si intarirea structurilor si retelelor comune de sanatate, cultura si educatie.

Pregatirea perioadei de programare 2007-2013 dateaza din 2006, programul operational romano-maghiar fiind aprobat de catre Comisia Europeana in decembrie 2007. Primul pas in implementarea programului a fost facut prin intocmirea documentelor de baza ale acestuia si definirea atributiilor si competentelor partilor implicate, urmat de elaborarea structurii institutionale responsabile de managementul si implementarea programului. Prima solicitare de propuneri de proiecte a fost lansata in octombrie 2008.

Pana in anul 2013, noi solicitari de propuneri de proiecte vor fi lansate in fiecare an, pana la epuizarea resurselor financiare disponibile.

Sursa: Miniwterul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top