Primaria Piatra Neamt incepe lucrarile de reabilitarea a Curtii Domnesti

Piatra Neamt, proiect, POR, lucrari de reabilitare, Curtea Domneasca

Au contribuit la amanarea termenului limita atat descoperirea cimitirului medieval, cat si procedura de obtinere a fondurilor nerambursabile, valoarea proiectului fiind de peste 31,3 milioane de lei.

Cum primaria nu poate suporta cheltuielile de una singura, s-a asociat cu CJ Neamt. Marea parte a fondurilor este asteptata prin Programul Operational Regional destinat sprijinirii dezvoltarii durabile a oraselor.

Inca de anul trecut s-au facut demersuri pentru a se obtine finantarea necesara pentru restaurarea Curtii Domnesti, iar anul acesta cererea a ajuns in faza de evaluare tehnico-financiara.

Cheltuielile cu amenajarea zonei istorice, cu realizarea pasajului auto si a parcarilor subterane se ridica la 31,38 milioane de lei, din care 26,37 milioane reprezinta valoare eligibila. Primaria pietreana contribuie cu 527.548 de lei, fondurile nerambursabile solicitate ridicindu-se la 25,84 milioane de lei.

„Prin acest proiect se doreste reabilitarea, dotarea si punerea in valoare a siturilor si cladirilor de patrimoniu din zona – Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotnita, ruinele beciului domnesc si cele ale zidului de incinta din Curtea Domneasca, plus muzeul aferent. Vor creste standardele de calitate a infrastructurii turistice si facilitatile de petrecere a timpului liber. Astfel creste si atractivitatea orasului Piatra Neamt”, a declarat Radu Tudor, purtatorul de cuvant al primariei pietrene.

Proiectul presupune, printre altele, amenajarea Pietei Libertatii cu dale, spatii verzi, mobilier urban si iluminat ornamental, lucrari de arta monumentala. Piata stefan cel Mare va fi unita de Piata Turnului, incluzind in reamenajare Parcul Tineretului. Circulatia rutiera va fi coborata sub o dala urbana, care va gazdui deasupra spatii verzi, banci si fantani arteziene care sa puna in valoare Turnul si Biserica lui stefan cel Mare.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.