Primul Plan Integrat de Dezvoltare Urbana din tara, semnat la Suceava

Suceava, PIDU, proiect, finantare, POR, contract

Razvan Murgeanu a semnat cu primarul Ion Lungu celelalte trei contracte pentru proiecte finantate prin POR, in valoare de aproximativ 13 milioane de euro, primele doua fiind parafate luna trecuta. Murgeanu a apreciat ca participa la ‘un pionierat in Romania’, fiind primul PIDU din tara pentru care s-au semnat toate contractele.

„Este un pionierat in Romania, primul PIDU integral semnat. Nu mai e asa ceva in Romania”, a spus Murgeanu, subliniind ca este meritul Primariei Suceava si al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Est (ADRNE), care au prezentat proiecte coerente, facute profesionist. Potrivit primarului, cele cinci proiecte urmeaza sa demareze pana la sfarsitul acestui an, avand ca finalizare termene cuprinse intre 17 si 30 de luni. Lungu a spus ca proiectul cel mai important este cel de modernizare a zonei centrale a municipiului Suceava, „un proiect indraznet, complex si necesar”, ce prevede in principal constructia a doua parcaje subterane cu 108 si 55 de locuri, amenajarea unei piatete ce va primi numele de „Piata stefan cel Mare”, precum si reabilitarea pavajului pietonal cu dale din granit.

Pentru realizarea acestui proiect, municipalitatea suceveana va finanta din fonduri proprii lucrari de un milion de euro pentru consolidarea terenului. Un alt proiect finantat prin PID este cel de reabilitare a iluminatului public in municipiu, de la intrarea dinspre Falticeni pana la iesirea spre Botosani si prevede instalarea unui numar de 171 de stalpi noi de iluminat si 642 de corpuri de iluminat noi.

Al treilea proiect pentru care s-a semnat, joi, contractul de finantare este cel pentru constructia Centrului Traditiilor Bucovinene, ce va avea prevazute spatii expozitionale si spatii pentru productia de artizanat. Prin PIDU al municipiului Suceava se prevede finantarea prin POR a cinci proiecte in valoare totala de 28,8 milioane de euro, din care 23,4 milioane de euro valoare eligibila.

Primele doua contracte au fost semnate in urma cu o luna, urmand sa fie finantate proiectul de reabilitare a 14 strazi si modernizarea Parcului sipote, in valoare de cinci milioane de euro si proiectul de crestere a sigurantei si prevenirea criminalitatii, in valoare de 500.000 de euro, prin care vor fi instalate 80 de echipamente de supraveghere, in special in zona scolilor, gradinitelor, pietelor si parcurilor.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.