Subventii de 45% la dobinzile creditelor pentru producatorii agricoli

MADR, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) propune o schema de ajutor de stat prin care statul sa subventioneze, in perioada 2010-2012, 45% din rata dobinzii la creditele bancare contractate de producatorii agricoli.

Efortul financiar a fost estimat la 105 milioane lei.

„Subventia reprezinta diferenta dintre dobinda pietei stabilita prin contractele de credit incheiate cu institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare si dobinda de referinta comunicata de Comisia Europeana. Avind in vedere nivelul mediu actual al dobinzilor bancare, de circa 18%, si cel al dobinzii de referinta pentru Romania de 8%, se apreciaza ca aceasta subventie reprezinta o reducere anuala de 45% a sumelor reprezentind dobinzile platite la credite”, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta elaborat de MADR.

Ministerul noteaza ca, in contextul crizei economice, producatorii agricoli se confrunta cu o lipsa acuta de capital, in conditiile in care inputurile utilizate in agricultura inregistreaza cresteri constante ale preturilor, iar cele ale produselor agricole primare nu se incadreaza in acelasi trend crescator.
In plus, veniturile agricultorilor din Romania au scazut cu 18,3% in 2009 comparativ cu anul anterior.

Schema se va aplica tuturor contractelor de credit incheiate de la data intrarii in vigoare a proiectului de act normativ pina la 31 decembrie 2010, iar subventia se va calcula pentru dobinzile platite pina la data de 31 decembrie 2012.

Astfel, pentru dobinda platita in anul 2010 platile se fac in 2011, pentru cea aferenta anului 2011 banii vor fi acordati in 2012, iar pentru dobinda platita in 2012 platile se fac in 2013.

Valoarea totala a subventiei nu va putea depasi echivalentul in lei a 15.000 euro pentru fiecare beneficiar.

MADR estimeaza ca aceasta schema va putea fi aplicata pentru aproximativ 500 de beneficiari.
„Aplicarea schemei de ajutor de stat va putea permite beneficiarilor de credite bancare desfasurarea activitatilor de productie din agricultura cu reduceri semnificative ale cheltuielilor curente si implicit, cresterea rentabilitatii agricole”, se explica in proiectul ministerului.

Sumele necesare vor fi alocate din bugetele Ministerului Agriculturii din anii 2011, 2012, 2013, respectiv aproximativ 35 milioane lei anual.

Pentru fundamentarea impactului financiar asupra bugetului general consolidat s-au luat in calcul volumul creditelor accesate in anii 2008 si 2009 pe baza Legii creditului agricol si nivelul mediu al dobinzii bancare.
Potrivit acestor date, media dobinzilor platite in cei doi ani a fost de aproape 200 milioane lei, iar nivelul mediu al dobinzii s-a ridicat la 20%.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top