Cu voie de la PDL, Dan Stratan a prins 20 milioane euro de la CFR

Bine lipit de PDL, cel mai bogat iesean da un nou tun de 20 milioane euro la CFR

„Partenerul si omul de incredere al lui Sorin Ovidiu Vantu, Dan Iulian Stratan, fost director la Gelsor, face afaceri pe bani grei cu Ministerul Transporturilor, respectiv Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA. Dan Stratan detine controlul asupra unor firme care au incheiat in 21 mai un contract de 38.093.914 lei, respectiv 9.356.006 euro. De precizat ca valoarea totala a contractului ISPA 2004/RO/16/P/PA/003/01 este de 20.619.770 de euro si este in derulare”, anunta ziarul Puterea.

Contractele cu CFR SA, prin Proiect CF Bucuresti SRL

Una dintre firmele la care Dan Stratan detine pachetul majoritar de actiuni este Proiect CF Bucuresti SRL, fosta societatea Proiect Lucrari de intretinere si Reparatii Infrastructura Feroviara Proiect CF Bucuresti SA, privatizata in urma cu multi ani, mai bine zis externalizata de fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc. Stratan detine 51% din actiuni, restul apartinand tot firmei sale, Romcapital Invest.

Proiect CF Bucuresti SRL este un client fidel al Ministerului Transporturilor, obtinand nenumarate contracte de prestari servicii de consultanta pentru CFR SA. Stratan are legaturi vechi cu holdingul german Obermeyer. Anul trecut a participat, impreuna cu Obermeyer, in cadrul unui consortiu, la licitatia privind consultanta asigurata proiectului de construire a Magistraei 5 a metroului bucurestean, intre Drumul Taberei si Universitate. Compania Obermeyer este si ea o prezenta frecventa in parteneriatele CN CFR SA, avand in portofoliu multe contracte incheiate cu aceasta.

Ultima lovitura

Cea mai noua achizitie in portofoliul lui Dan Stratan este un act aditional la un contract finantat din bani europeni. Este vorba despre „actul aditional nr. 4 la Contractul ISPA 2004/RO/16/P/PA/003/01 II.1”, potrivit site-ului de licitatii electronice SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice). Contractul incheiat de CFR SA prevede „servicii de arhitectura, servicii de inginerie specializata si servicii de inginerie integrata, servicii de proiectare urbanistica si peisagisitica, servicii conexe de consultanta stiintifica si tehnica, servicii de testari si analize tehnice”.

Toate acestea sunt asigurate pentru „intocmirea proiectelor de reabilitare a caii ferate Predeal-Simeria si Craiova-Calafat si suplimentarea cheltuielilor rambursabile pentru sustinerea acestei activitati”, iar actul aditional semnat este de fapt o „extinderea a perioadei de timp” necesare derularii serviciilor de consultanta in cadrul proiectului.

Valoarea totala a contractului acordat in 21 mai este de 38.093.914 lei, respectiv 9.356.006 euro. De precizat ca valoarea totala a contractului ISPA 2004/RO/16/P/PA/003/01 este de 20.619.770 de euro si este in derulare.

Lantul de firme

Contractul descris mai sus a fost dat consortiului Italferr S.p.a. – Obermeyer Planen/Beraten G.m.b.h.- Scott Wilson Railways – Tecnic Consulting Engineers S.p.a. Aceasta din urma societate, inregistrata in Italia, detine actiuni, impreuna cu Dan Iulian Stratan, in firma Tecnic Consulting Engineering, care, in fapt, este subsidiara companiei italiene T.E.C.N.I.C. (acronimul de la Tecniche E Consulenze Nell Ingegneria Civile) Consulting Engineers Spa, potrivit site-ului oficial al acesteia. De altfel, dupa cum reiese din datele de contact postate la adresa web a companiei italiene, filiala din Romania a Tecnic Consulting Engineers Spa se afla la adresa Bdul Dacia nr. 15. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, aici isi au sediul mai multe firme ale lui Dan Stratan, respectiv Tecnic Consulting Engineering SRL, Romcapital Invest SA, Yeyo Corporation SRL, Finera Consult. Trebuie spus ca in societatea Tecnic Consulting Engineering SRL, actionari sunt Finera Consult SRL, Tecnic Consulting Engineers S.p.a., cu 40% din actiuni fiecare, precum si Yeyo Corporation SRL, cu 20%. Finera Consult are ca actionar unic pe fiul lui Dan Stratan, Iulian Matei, care detine 60% din Yeyo Corporation, alaturi de tatal sau, actionar cu 5%. Restul este in proprietatea Finera Consult.

RomCapital Invest il are ca actionar majoritar, potrivit Registrului Comertului, pe Dan Iulian Stratan, cu 80%, restul fiind impartit de familia afaceristului – sotia, Irina Ana, 3%, fiica, Natalia Caterina, si fiul, Iulian Matei, cate 1% – si de firmele Finera Consult SRL (5%), Yeyo Corporation (7%), dar si… Romcapital Invest (3%).

Contracte „grele”

Interesele firmelor controlate de Dan Stratan se regasesc foarte mult in zona constructiilor civile, dar si a consultantei oferite pentru proiectele de reabilitare a infrastructurii din Romania. Afacerile sunt derulate cu institutii de stat, in special Ministerul Transporturilor, respectiv CFR SA si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) SA.

Spre exemplu, RomCapital Invest a primit contractul privind „asistenta tehnica pentru evaluarea performantelor managementului contractelor pentru constructia variantei de ocolire a Municipiului Sibiu”, in valoare de 188.500 de euro (din care 75% sunt bani europeni prin programul ISPA 2001/RO/16/P/PT/005/04).

Pe 30 noiembrie 2008, RomCapital Invest a primit un nou contract de asistenta tehnica, finantat prin Programul PHARE 2006, in vederea pregatirii lucrarilor de modernizare pentru 16 statii de cale ferata. Valoarea contractului a fost de 4.010.000 euro (din care 75% erau fonduri nerambursabile PHARE – 3.007.500 euro). Obiectivul proiectului a vizat realizarea documentatiilor necesare lucrarilor de modernizare a statiilor de cale ferata. Beneficiarul proiectului a fost CFR SA, iar autoritatea de implementare, Ministerul Transporturilor. RomCapital Invest a fost lider al asociatiei dintre RomCapital Invest – Consis Proiect – ISPCF – Proiect CF Bucuresti SA.

Dan Stratan – consultantul oficial al Primariei Cluj-Napoca

Dan Iulian Stratan este un om de afaceri iesean care detine actiuni la 11 firme. Pe unele le-am amintit deja. Alte societati celebre pentru portofoliul lor bogat ar fi cele din domeniul marketing/media/advertising: Gavrila&Asociatii Advertising (implicata in campanii publicitare pentru branduri precum berea Azuga, berea Ciucas, ING, Kia sau posturile Romantic FM si Telesport, din Trustul Realitatea-Catavencu), Grapefruit sau Habarnam SRL.

Controleaza, prin Romcapital Invest, firma Relians Corp, care este consultantul oficial al Primariei Cluj-Napoca pentru atragerea banilor europeni in finantarea unor proiecte locale.(foto, Stratan langa primaria Cluj).

Dan Iulian Stratan a fost director al grupului de firme Gelsor, apoi, in urma scandalului FNI, a lucrat la celebra banca de investitii din SUA, Merryl Lynch. Presa i-a legat numele de achizitionarea companiei Petromservice pentru 12 milioane de euro, de catre offshore-ul Elbahold, al carui reprezentant era. Apare in inregistrarile convorbirilor telefonice din dosarul „Spionii din energie”, alaturi de Stamen Stancev sau Zsolt Nagy. Are o avere estimata la peste 50 de milioane de euro.

Directorul firmei lui Stratan, fost sef de licitatii in CNADNR

Directorul firmei lui Dan Stratan, Tecnic Consulting Engineering SRL, este nimeni alta decat Nadia State, fostul sef al Serviciului de Licitatii din cadrul Agentiei ISPA a CNADNR. Tanara de 33 de ani a parasit aceasta functie in anul 2008, primind mandatul de administrator al firmei lui Stratan la 30 mai 2008.

Compania germana Obermeyer are un renume prost in tara noastra. Proiectul de modernizare al Aeroportului Sibiu a fost intocmit de Obermeyer in asociere cu IPTANA (Institutul de Proiectari Transporturi Auto, Navale si Aeriene). Valoarea totala a lucrarii a fost de aproape 70 de milioane euro, din care 3 milioane doar proiectul. La receptia lucrarilor au fost constatate numeroase nereguli, cum ar fi cateva fisuri in pereti sau pardoseala, usi prea stramte la remiza de pompieri pentru autospecialele de interventie sau geamuri reflectorizante la turnul de control puse invers.

Printre contractele date de CFR se numara si controversata lucrare de la Calafat-Vidin. Proiectul tehnic pentru infrastructura feroviara de acces la podul de peste Dunare de la Calafat-Vidin a fost semnat cu Obermeyer Planen/Beraten GmbH/Obermeyer Proiectare Bucuresti SRL, la 29 august 2007, in valoare de 395.000 de euro. Linia de cale ferata Bucuresti-Constanta a intrat in portofoliul Obermeyer, modernizarea ei, in perioada 2002-2008 costand 200 de milioane de euro.

Sursa: Iasicastiga.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.