Romania a inceput pregatirile pentru negocierea bugetului Uniunii Europene 2007-2013

Reprezentantii principalelor institutii implicate in negocierile pentru pachetul financiar s-au reunit joi, 11 noiembrie 2004, la sediul Ministerului Integrarii Europene, sub coordonarea domnului Leonard Orban, Negociator sef Adjunct cu UE. Scopul discutiilor a fost de a analiza modul in care Romania va putea fi parte, de anul viitor, dupa semnarea Tratatului de aderare al Romaniei la Uniune, la negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2007-2013. Pentru Romania, in acest an a fost stabilit pachetul financiar pentru perioada 2007-2009. Fondurile de 11 Miliarde fac parte din bugetul 2007-2013, dar nu mai pot fi modificate de negocierile pentru bugetul general al UE. Pentru perioada 2010-2013, fondurile pentru Romania vor fi alocate insa in cadrul negocierilor generale pentru bugetul UE 2007-2013.

Membrii Uniunii Europene au inceput deja negocierile pentru bugetul UE pentru perioada 2007-2013. Presedintia olandeza, in consultare cu statele membre, doreste sa stabileasca, la Consiliul European din decembrie 2004, principalele domenii pentru care se vor concentra negocierile comunitare. Negocierile pentru buget vor fi gestionate de catre Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), cu luarea in considerare a pozitiilor exprimate de ministrii de finante din statele membre (ECFIN). Dezbaterile CAGRE vor fi pregatite de ambasadorii statelor membre la UE (COREPER2). Negocierile vor continua la nivel comunitar in perioada urmatoare si se preconizeaza sa fie terminate in cursul anului 2006.

„Din 2005, dupa semnarea Tratatului de aderare, Romania va putea participa ca observator la toate grupurile de lucru din cadrul Uniunii Europene, cu exceptia grupului extindere. Ne vom putea exprima pozitia oficiala, dar nu vom avea drept de vot. Daca pana acum, in negocieri, ne raportam la acquis-ul deja adoptat, de anul viitor, vom putea contribui la elaborarea acquis-ului. Pentru administratia romana, aceasta inseamna o importanta responsabilitate. Presupune reactii foarte rapide la o serie de probleme care se afla in discutie si prezentarea unor pozitii ale Romaniei foarte bine fundamentate tehnic. Fluxul de informatii va fi enorm. Cel mai urgent este acum sa vedem cum ne formulam pozitia in ceea ce priveste bugetul UE pentru perioada 2007-2013, deoarece vom fi membri ai UE la acea data. Chiar daca nu vom fi membri cu drept de vot, vom avea posibilitatea sa ne exprimam interesele. Iar pozitiile exprimate de reprezentantii Romaniei in grupurile de lucru trebuie sa aiba o foarte buna fundamentare tehnica, oferita de administratia de la Bucuresti. Vom avea posibilitatea sa ne aparam interesele nationale si trebuie sa ne pregatim de pe acum sa facem cat mai bine acest lucru”, a aratat dl. Leonard Orban, Negociator sef Adjunct cu UE.

Discutiile privind pozitia Romaniei privind bugetul UE 2007-2013 vor continua in perioada urmatoare. Acestea vor tine cont si de evolutiile de la nivel comunitar.

Sursa: , Delegatia Comisiei Europene in Romania, 11 noiembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top