Orase recostruite din fonduri europene

orase, fonduri europene, proiect, finantare europeana, Dej

A extins canalizarea cu 2,5 milioane de euro, a infiintat societate de salubrizare cu 500.000 de euro, a impadurit terenuri ale localitatii cu 200.000 de euro si a informatizat primaria cu 20.000 de euro.

„Ne-am calculat tot timpul punctajul, singuri, inainte de a pune proiecte, ca sa stim ce sanse avem sa continuam. Si am incercat sa fim in primul val de depunere de proiecte, inainte de a se dezmetici toata lumea”, a spus Alin Nica.

Edilul mai are pregatit un proiect pentru un Aquaparc de 16 milioane de euro si pentru un camp cu panouri fotovoltaice de 14 milioane de euro, ambele cu sanse de finantare.

De asemenea, este in lucru documentatia pentru pietruirea drumurilor agricole din zona localitatii, in valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro.

„Nu am avut proiecte care sa fi fost respinse. Ne-am canalizat atentia doar spre ce stiam ca are sanse sa primeasca bani”, a spus Alin Nica.

Dejul, premiantul finantarilor europene

Una dintre cele mai harnice primarii din judetul Cluj, la accesarea de fonduri europene este cea din Dej.

Primaria Dej deruleaza in acest moment proiecte in valoare de aproape 65 de milioane de euro, din care doar 3,8 milioane de euro o reprezinta cofinantarea pe care Dejul trebuie sa o asigure. Majoritatea fondurilor atrase – 57 de milioane – provin din fondurile structurale, iar restul din cele de preaderare.

Proiectul cu valoarea cea mai mare este cel pentru alimentarea cu apa si canalizare zona Dej. Acesta este in valoare de 22,7 milioane de euro, iar contractul de finantare a fost, deja, semnat. Urmatorul proiect in ordinea valorii fondurilor accesate este cel pentru construirea centurii de ocolire a Dejului, care va costa 15 milioane de euro. Tot pe bani europeni va fi reabilitat si centrul Dejului.

„Lucram la un studiu de circulatie, sa vedem daca putem opri traficul in tot centrul”, a precizat primarul Dejului, Morar Costan. Proiectul de refacere a centrului Dejului este in valoare de aproape 10 milioane de euro, iar in acest moment se afla in ultima faza in sirul aprobarilor, la Ministerul Dezvoltarii care a cerut o serie de clarificari.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *