Cum au ratat banii UE saracii unei regiuni bogate

Hunedoara, esec, proiecte, fonduri europene, contestatii, cofinantare

Beneficiarii proiectelor au reusit sa primeasca doar 41 de milioane. Ceilalti „candidati” s-a ales cu bani cheltuiti pe studii de fezabilitate, pe consultanti incompetenti sau au fost victimele birocratiei.

Hunedoara, radiografia unui esec

Autoritatile publice hunedorene au depus sute de proiecte pentru investitii esentiale dezvoltarea judetului si a comunitatilor locale, unele dintre cele mai sarace din Vestul tarii. Un raport al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Vest pe perioada ianuarie 2007 – aprilie 2010, prezinta o situatie critica pe toate axele de finantare.

Pentru imbunatatirea serviciilor de sanatate, autoritatile hunedorene au reusit sa atraga 1,04 milioane de euro, desi au cerut 14,65. La modernizarea infrastructurii educationale, judetul Hunedoara a atras 4,16 milioane de euro, in conditiile in care a depus proiecte pentru o suma totala de sapte ori mai mare.

Cel mai „bun” rezultat este un randament de 30%, adica din 93 de milioane de euro cerute prin proiecte pentru refacerea de drumuri autoritatile din Hunedoara au reusit sa contracteze 36 de milioane de euro..

Narav romanesc: contestarea licitatiilor

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a spus ca sunt mai multe cauze care au determinat o absorbtie prea mica a fondurilor europene. Cea mai grava situatie este cea provocata de firmele care contesta intocmirea caietelor de sarcini, licitatiile sau rezultatul licitatiilor.

„Exista contestatori de profesie care contesta orice: caitele de sarcini, licitatiile, si astfel se amana procedurile ingrozitor de mult. Cel mai grav este ca acesti contestatari nu patesc nimic, ei au dreptul sa conteste oricat. Astfel, in multe situatii, s-a ajuns la intarzierea posibilitatilor de absorbtie. Noua meserie de contestator a creat aceasta posibilitate”, a spus Ostaficiuc.

Lipsa banilor pentru acoperirea cofinantarii a determinat multe administratii sa renunte la banii europeni. „Exista primarii care nu au bani de cofinantari sau nu au evaluat bine partea care le-ar reveni pentru plata. E si cazul localitatii Racovita, din Timis, care cerut fonduri pentru un pod care nu era foarte necesar, nu a evaluat bine costurile, nu poate acoperi cofinantarea si acum e posibil sa fie nevoita sa returneze intreaga suma”, a precizat Ostaficiuc.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top