Legile proaste si jocurile de interese au alungat banii de la UE

contestatii, licitatie, frauda, fonduri europene, proiecte, achizitii publice

„Am avut intarzieri in finalizarea procedurilor de achizitie prevazute in cadrul contractelor, in special pentru lucrari, din cauza contestatiilor, dar si pentru ca au fost reluate unele proceduri. Din cauza unor situatii neprevazute au aparut chiar si modificari in teren, in special la proiectele de infrastructura de transport care au necesitat lucrari suplimentare”, a precizat Luminita Mihailov.

In total au fost reziliate 15 contracte din care 14 pe Masura 4.3 (Sprijinire pentru dezvoltarea microintreprinderilor) la solicitarea beneficiarilor, care au argumentat ca nu pot obtine banii necesari pentru co-finantarea proiectului. Celalalt contract reziliat este pe Masura 5.2 (Dezvoltarea infrastructurii in turism), iar cauza este aceeasi: beneficiarul n-a putut obtine de la nicio banca partea de 50% pe care trebuia sa o investeasca in proiect.

„Pentru alte patru contracte de finantare beneficiarii au solicitat rezilierea, solicitarile fiind in analiza la Autoritatea de Management pentru POR”, a conchis directorul ADR Sud-Est.

VRANCEA: 23 de comune vrancene n-au incercat niciodata sa ia bani!

In administratiile locale, unii edilii sefi nu au aplicat niciodata pentru obtinerea de fonduri europene desi comunitatile care i-au ales ar vrea drumuri mai bune, scoli reconstruite, apa sau canalizare. in judetul Vrancea, 23 de comune din 72 nu au accesat niciodata fonduri europene. Un exemplu este Brosteniul unde trei sate raman in fiecare vara fara apa potabila.

Fantanile seaca de la inceputul verii, pentru ca asezarile rurale sunt in zone de deal, iar localnicii primesc apa cu cisterna pentru ei si pentru animale de la pompieri. In zona nu exista aductiune cu apa, iar administratia locala nu a miscat niciun deget pentru a rezolva problema, putea obtine fonduri europene.

GALATI: Bataie de joc, finantare returnata

Oficialii SAPARD, veniti sa inspecteze modul cum s-a realizat un drum finantat din fonduri europene in comuna Suceveni, au constatat ca lucrarea este facuta de mantuiala, motiv pentru care au solicitat returnarea finantarii de 3,5 milioane de lei noi sau refacerea lucrarii.

Scandalul s-a petrecut la inceputul anului 2009, iar dupa circa cinci luni de negocieri s-a ajuns la o solutie de compromis: firma executanta (CASICO SRL) a carpit drumul pe banii ei, iar comisia de receptie a inchis, in cele din urma ochii. Primarul Neculai Hanta s-a declarat insa nemultumit de solutie. „Lucrarea tot nu a iesit cum trebuie. Cei care au facut prima receptie ar trebui anchetati penal”, spune primarul.

VRANCEA: Cheltuie banii pe studii, dar nu obtin banii

In comuna Vrincioaia, primarul a depus mai multe proiecte pentru a accesa fonduri europene, dar niciodata nu a indeplinit criteriile. Edilul recunoaste ca a cheltuit o multime de bani pe studii de fezabilitate.

„Dosarele sunt stufoase, iar criteriile in functie de care isi trimite ministerul dosarul mai departe sau nu sunt uneori imposibil de indeplinit. Sunt si in functie de gradul de saracie din comuna, este adevarat, dar noi am depus doua proiecte: pe strategia de dezvoltare locala – de 400.000 lei si pentru o aductiune cu apa – de 2,5 milioane de euro. Am cheltuit 117.000 de lei cu studiile de fezabilitate din bugetul local si nu au fost aprobate pentru ca din 67 de puncte cate trebuia sa indeplineasca am obtinut doar 49. Eu nu mai recuperez banii dati pe studii de fezabilitate”, ne-a spus Ionica Dantis, primarul din Vrincioaia.

VRANCEA: Frauda cu fonduri europene

Contabilul primariei Cimpuri, Nicolae Ciuruc este cercetat de DNA Galati ca ar fi furat in 2007 din fondurile europene sustragand ilegal o parte din subventiile pe agricultura. Contabilul a fost reclamat de un consilier local. Cazul a fost confirmat de Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea care a trimis dosarul la DNA Galati.

Nicolae Ciuruc ar fi incasat de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura 100.000 de lei pentru subventii pentru o asociatie a crescatorilor de taurine din comuna pe care a infiintat-o cu mai multi sateni pe un teren concesionat de la Primarie. De fapt, asociatia nu mai exista in momentul in care contabilul a incasat banii europeni de la APIA, iar banii nu mai sunt. Acuzatiile ce planeaza asupra lui Ciuruc: deturnare de fonduri, frauda si coruptie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top