Antreprenorii locali fac figura modesta in dezvoltarea afacerilor turistice cu bani de la UE

Iasi, antreprenori, turism, proiecte, PNDR, masura 313, rezultate

La sfarsitul lunii iulie, finalul sesiunii de depunere a proiectelor pentru masura 313, „Incurajarea activitatilor turistice”, Iasul nu a inaintat decat opt proiecte in valoare de 2,6 milioane de euro. In comparatie, Suceava are depuse 50 de proiecte, in valoare de 9,7 milioane de euro, iar Neamtul are 17 proiecte totalizind 3,8 milioane de euro.

La coada clasamentului se afla judetele Bacau, cu patru proiecte depuse, in valoarte de un milion de euro, Botosani, cu doua proiecte de 200.000 de euro, iar Vasluiul nu are nici unul.

„In total, au fost primite in regiune 81 de proiecte, ale caror beneficiari cer in total 17,3 milioane de euro”, a declarat Liviu Bulgaru, directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) Iasi.

Daca judetul Iasi are rezultate slabe in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea turismului, numarul turistilor a crescut usor in prima jumatate a acestui an. Potrivit datelor Directiei Judetene de Statistica (DJS), in primul semestru al anului 2010, sosirile in unitatile de primire turistica au urcat cu 6,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In schimb, innoptarile au crescut cu doar 0,5%, iar durata medie a sederii a scazut de la 2,24 zile in prima parte a anului trecut la 2,11 in 2010.

Conform datelor institutiei de statistica, in pensiunile si hotelurile iesene au sosit in prima parte a anului 2010 un numar total de 80.356 de persoane, 89,5% fiind turisti romani. Pe tipuri de structuri turistice, 72,25% dintre persoanele cazate au fost la hoteluri
de trei stele.

De asemenea, in aceasta perioada, au innoptat in Iasi 163.448 de turisti, durata medie a sederii fiind de doua zile. In luna iunie a acestui an s-a resimtit o crestere mai mare a sosirilor in structurile turistice cu 19,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar innoptarile cu 12,8%.

La sfarsitul lunii iunie 2010 au fost cazate in Iasi 16.149 de persoane, 14.291 fiind romani, iar majoritatea strainilor au provenit din tari europene. In ceea ce priveste innoptarile, in luna iunie au fost inregistrate 34.037 de persoane, durata medie de sedere fiind de 2,11 zile. In aceasta luna, indicele de utilizare a locurilor de cazare a fost de 34,7% pe total structuri turistice, in topul preferintelor turistilor aflindu-se hotelurile si pensiunile.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *