Alba Iulia: Somerii din Apuseni invata sa lucreze cu calculatorul

Alba Iulia, someri, fonduri europene, cursuri, calculator, campanie

Un numar 500 de someri din Muntii Apuseni, unii dintre ei fosti mineri, sunt recalificati in meserii de actualitate pe piata muncii. Oamenii sunt invatati sa lucreze pe calculator, vor deveni tamplari universali sau vor invata meserii din domeniul turismului, constructiilor, protectiei naturii si reparatiilor auto. Instruirea somerilor se va intinde pe parcursul a trei ani.

Recompensa financiara pentru cursanti

Proiectul este derulat in 25 de comune din judetele Alba, Cluj si Arad, are o valoare totala de 5,9 milioane de lei, din care 98 la suta este finantat din fonduri europene, si este implementat de Asociatia Albamont din Alba Iulia in colaborare cu Asociatia AS 2001.

„Cursurile au inceput la 1 august cu o grupa de 20 de someri din Posaga, Salciua, Ponor si Ocolis care sunt invatati sa lucreze cu calculatorul. Durata unui curs este de cinci luni si 20 de zile”, a spus Adriana Todorian din partea Asociatiei AS 2001.

Toti cursantii vor primi la final suma de 830 de lei impozabila ca recompensa pentru absolvirea cursului. Banii vor fi primiti conditionat de prezenta si de promovarea evaluarilor care se fac periodic de catre organizatori.

In fiecare comuna urmeaza sa fie infiintate centre locale unde va fi angajata cate o persoana ce va populariza proiectul si va cotabiliza situatia locurilor de munca vacante la nivel local. In schimbul acestei activitati va fi recompensata cu suma de 330 de lei lunar.

Campanie de informare

De asemenea, un numar de 90 de persoane vor fi sustinute pentru a demara o mica afacere si vor primi consultanta de specialitate in intocmirea unui plan de afaceri. „Am initiat si realizarea unui studiu privind oportunitatile de ocupare ale zonei si principalele nevoi de formare, raportate la situatia actuala. In functie de rezultate vom organiza cursurile din 2011 in domeniile cele mai solicitate”, a afirmat Vasile Moisa presedintele Albamont.

Proiectul mai presupune realizarea unei campanii de informare prin prezenta unei caravane (masini) in 25 de targuri si 25 de scoli, de doua ori pe an, si realizarea unei retele de servicii de ocupare formata din 25 de panouri cu locuri de munca vacante.

Rodica Carasel are 35 de ani, este somera din comuna Salciua. „M-am inscris la cursul de calculatoare pentru ca vreau sa imi gasesc un loc de munca. Am fost consultant financiar, am avut o mica afacere privata dupa care am fost angajata la societatea de drumuri nationale. Speram sa treaca perioada de criza si sa apara oportunitati de angajare si in zona noastra”, a spus Rodica Carasel.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top