Pitesti: Fermier prins cu mana-n sacul cu bani europeni

Pitesti, fermier, fonduri europene, DNA, FEGA, pasuni, declaratii false

In urma rechzitoriului intocmit procurorii au stabilit ca pe 15 mai 2007, Gheorghe Tomescu a completat cu date inexacte si incomplete o cerere de plata pentru obtinerea de subventii din fonduri europene destinate agricultorilor pentru anul 2007. Datele respective se referau la dreptul de folosinta efectiva a mai multor pasuni, in suprafata totala de 174,30 ha, fermierul atribuindu-si, in mod fictiv, calitatea de utilizator al acestora.

In baza acelei declaratii, Gheorghe Tomescu a obtinut, pe nedrept, fonduri europene nerambursabile in cuantum de 28.130,67 lei. Banii respectivi au fost alocati din cele doua fonduri destinate agricultorilor din statele membre ale U.E si anume FEGA (Fondul European de Garantare pentru Agricultura) si FEADR Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

De asemenea, in zilele de 9 iunie 2008 si 14 mai 2009, agricultorul a completat cereri de plata cu date nereale, respectiv inexacte sau incomplete si a folosit aceste acte in cadrul procedurilor privind platile directe pe suprafata pentru anii agricoli 2008, respectiv 2009. Datele respective se refereau la dreptul de folosinta a mai multor pasuni, in suprafata totala de 45,00 ha, respectiv 48,84 ha, inculpatul atribuindu-si, in mod fictiv, calitatea de utilizator al acestora.

Scopul urmarit de inculpat era obtinerea, pe nedrept, de fonduri europene nerambursabile pentru agricultura (FEGA), in cuantum de 10.934,04 lei aferente anului 2008, respectiv de 13.682,06 lei aferente anului 2009. Datorita interventiei Serviciului Antifrauda din cadrul A.P.I.A, s-a solicitat blocarea platilor, recuperarea sumelor necuvenite si sesizarea organelor judiciare, se arata in comunicatul emis de DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecatoriei Curtea de Arges.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *