BCR da tonul reducerii dobinzilor

Dobinzile practicate de bancile comerciale pentru resursele atrase de la populatie trebuie sa se plaseze la un nivel care sa permita stimularea economisirii, dar in perioada urmatoare ratele platite de banci ar putea scadea, a declarat, ieri, presedintele BCR, Nicolae Danila reporterilor de la Ziarul de Iasi.

„Fiind banca autohtona, BCR este interesata ca resursa interna sa-i devina loiala, pentru a nu depinde de resursele din exterior”, a explicat Danila. Cu toate acestea, oficialul BCR considera ca reducerea marjelor dintre dobinzile active si pasive va obliga institutiile de credit sa efectueze unele ajustari si la ratele platite la depozitele atrase de la populatie. Ieri, BNR a redus, pentru a sasea oara incepind din luna iunie, rata dobinzii de interventie, cu 0,5 puncte procentuale, la 17,75% pe an. Banca centrala a scazut dobinda, in acest interval, cu 3,5 puncte, diminuare care nu s-a regasit la nivelul ratelor practicate de banci.

Institutiile de credit au de ales intre a scadea exclusiv dobinzile la credite, reducind astfel marja intre dobinzi si implicit productivitatea, sau a duce in jos, intr-un ritm mai lent, si ratele platite la depozite. Mentinerea unor rate inalte pentru resursele atrase este sustinuta si de competitivitatea crescinda din piata bancara, obiectivul noilor intrati fiind cistigarea cotei de piata. In ceea ce priveste politica BNR, Danila anticipeaza ca, pina la sfirsitul anului, banca centrala va mai opera cel mult o taiere de dobinda.

Totodata, presedintele BCR atrage atentia asupra ritmului de apreciere a monedei nationale, considerind ca acesta trebuie corelat in mod direct cu performanta exporturilor. Danila a dat exemplul Slovaciei si Poloniei, tari care au urmarit un echilibru intre performanta la export si aprecierea leului. BCR este cea mai mare banca din Romania, cu active de aproximativ 5 Miliarde Euro, la jumatatea acestui an. Principalul actionar al bancii este statul roman, cu o participatie de 36,8%. Restul actiunilor sint impartite intre BERD si IFC (25% plus doua actiuni), salariatii bancii (8%), SIF Oltenia (6,11%) si celelalte patru SIF-uri, cu cite 6% din capitalul social.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 23 noiembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top