Bistrita: Primul parc de panouri solare din judet se construieste in Lechinta

Bistrita, parc de panouri solare, finantare europeana, investitie

Proiectul de amenajare a unui parc cu panouri solare a primit in urma cu trei saptamani finantarea din fonduri europene in proportie de 70 la suta. Valoarea totala a acestuia este de 11 milioane de lei si durata de viata este estimata la 25 de ani.

Proiectul este o premiera pentru judet si pentru Romania si promite sa produca o cantitate de energie echivalenta cu cea necesara pentru functionarea unei companii de tipul Rombat sau Comelf.

Investitie in premiera

Proiectul tehnic al parcului cu panouri solare a fost realizat de firma bistriteana GES Green Energy Specialists SRL, reprezentanta de Claudiu Pop. „Am facut un un studiu acum un an si jumatate si, prima data am vrut sa face un bioparc, dar am renuntat si am ales sa facem un parc de panouri solare cu celule fotovoltaice. Vom monta in jur de 5.500 de panouri solare. Am achizitiont deja terenul, doua hectare si 700, in extravilanul comunei Lechinta si speram, cu tot cu licitatie pentru panouri, sa putem inceape lucrarile peste vreo trei luni si sa putem produce energie incepand cu luna aprilie a anului viitor”, spune Claudiu Pop. Acesta adauga ca proiectul este o premiera si pentru el, dar crede ca este de bun augur.

„Zona este foarte potrivita pentru asa ceva si am gasit sustinere si din partea autoritatilor locale. Parcul va avea o capacitate de 960 de kw/ ora, iar toata energia pe care o vom produce urmeaza sa o vindem societatii Electrica. Noi vom obtine venituri doar din distributie si certificate verzi”, mai explica reprezentantul GES. Potrivit investitorului, proiectul este o premiera pentru Romania si are o garantie de 25 de ani. „Proiectantii alaturi de care am lucrat ne-au spus ca nu s-a mai facut asa ceva in tara”, precizeaza Pop.

Lechinta spera sa aiba energie mai ieftina

Primarul comunei Lechinta, Romeo Florian, este incantat de ideea unei asemenea investitii si spera ca si locuitorii din comuna vor beneficia de aceasta investitie. „I-am ajutat pe investitori sa scumpere terenul de pe piata libera si speram sa gasim intelegere la ei sa obtinem si noi energie la preturi mai mici. Ma bucur ca astfel de proiecte se realizeaza la noi in comuna”, explica primarul.

Energie cat pentru o intreprindere intreaga

Alexandru Roman, directorul de la Electrica, spune ca noul parc de panouri solare va avea o capacitate de productie destul de mare.. „Noi suntem obligati sa le asiguram preluarea in sistem a energiei. Daca isi gasesc furnizori, acestia vor prelua energia electirica si o vor vinde clientilor. Le-am dat avizare pentru 2 Mw., asta inseamna ca e echivalentul energiei necesare unei intreprinderi mari ca Rombat sau Comelf. Din cate stiu eu, nu exista experiente similare in tara”, mai spune Roman.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top