Cercetarea in sectorul TIC: conservarea informatiilor digitale ale Europei pentru generatiile viitoare

cercetare TIC, beneficiari, software, stocare, informatii, date

Programul de cercetare CASPAR al UE (Conservarea, accesarea si regasirea cunostintelor culturale, artistice si stiintifice) a implicat cercetatori din Republica Ceha, Franta, Grecia, Israel, Italia si din Regatul Unit. Aceasta activitate completeaza initiative precum Europeana, biblioteca digitala europeana (a se vedea MEMO/10/166). Din cele 15 milioane euro care reprezinta costul total al proiectului, UE a contribuit cu 8,8 milioane din bugetul Programului-cadru de cercetare al Comisiei Europene (Al saselea Program-cadru 2001-2006).

Pana in prezent, un volum important de informatii electronice precum registre oficiale, arhive muzeale si rezultate stiintifice a devenit ilizibil sau risca sa se piarda din cauza faptului ca noile tehnologii nu permit citirea respectivelor informatii sau nu permit actualilor utilizatori sa le inteleaga.

Aplicarea rezultatelor cercetarii din sectorul TIC in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor europene reprezinta un element cheie din documentul Agenda digitala pentru Europa, adoptat de Comisie in luna mai 2010 (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 si MEMO/10/200).

Vicepresedintele Comisiei pentru Agenda digitala, Neelie Kroes, a declarat: „Informatiile digitale sunt deosebit de vulnerabile si totodata deosebit de valoroase. Oricine a pierdut accesul la fotografii de familie sau la documente vechi va intelege frustrarea provocata de folosirea unor tehnologii incompatibile. Sunt foarte incantata de potentialul de care dispun instrumentele si tehnicile CASPAR pentru a asigura pe viitor calitatea durabila si accesul la datele valoroase.”

Tehnologia digitala a revolutionat modul in care utilizam cunostintele si informatiile, in special in domenii stiintifice precum astronomia sau climatologia care se bazeaza pe analiza cantitativa a unui volum mare de seturi de date pe parcursul unei perioade de timp indelungate. De exemplu, se inregistreaza deja de cateva decenii dovezile influentei activitatilor umane asupra incalzirii globale.

In pofida dezvoltarii tehnologiilor de inregistrare a datelor, de la cartele perforate si benzi magnetice la sistemele „cloud computing” pe servere uriase, pe viitor, capacitatea de a accesa si intelege informatiile intr-un context caracterizat de evolutii tehnologice reprezinta in continuare un aspect crucial pentru progresul stiintific.

Se codeaza in format digital imense cantitati de informatii de natura diferita. Unele tipuri de date sunt precum documentele – de exemplu, bibliotecile pastreaza pe rafturi documente tiparite si, in viitor, persoanele care le iau de pe raft vor putea sa le citeasca.

Echivalentul digital al acestei imagini ar insemna ca, pe viitor, sa se poata tipari un document extras dintr-un procesor de text. In rest, lumea digitala nu se prezinta in acest mod. De exemplu, nu este suficient sa se poata tipari cifrele primite de la satelitii de observatii terestre; acest lucru ar fi posibil, insa numerele respective nu ar fi inteligibile.

CASPAR trateaza o gama larga de aspecte din sfera conservarii tuturor tipurilor de informatii codate digital, precum si aspecte legate de utilizarea acestora pe viitor. CASPAR poate descrie datele suficient de bine astfel incat cifrele respective sa poata fi extrase pe viitor, ceea ce reprezinta echivalentul tiparirii lor. Totodata, CASPAR ofera posibilitatea ca atat cifrele, cat si relatiile dintre ele sa poata fi intelese si usor de folosit in viitor de orice software si pentru orice fel de cercetare, in functie de ceea ce vor dori oamenii de stiinta.

Aceste metode au fost testate cu succes cu diferite tipuri de date provenind din domeniile stiintei, patrimoniului cultural si al artelor scenice contemporane.

Informatii suplimentare

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top