Piatra Neamt face cu bani de la UE ce Iasul face pe credit

Piatra Neamt, finantare nerambursabila, proiecte, activitati, programe

In plus, fondurile atrase si consumate de Piatra Neamt le depasesc cu mult pe cele obtinute de Iasi. Primarul Nichita are o explicatie: „Investitiile pe care unele orase le faceau la inceputul anilor 2000, noi le facem abia acum”.

Investitiile facute de alte orase cu fonduri nerambursabile sint realizate la Iasi cu bani imprumutati sau de la bugetul local. Din acest punct de vedere, municipiul Piatra Neamt poate fi un exemplu pentru cei care au condus si conduc Iasul.

Autoritatile din Piatra Neamt care au adus fonduri europene pentru amenajarea unui strand modern, la care merg pina si iesenii in weekend, au adus bani europeni si pentru realizarea unui depozit ecologic performant sau pentru a informatiza Primaria.

In schimb, iesenii au platit prin bugetul local pentru extinderea strandului si vor plati ani buni de acum inainte pentru a rambursa imprumutul Dexia, prin care s-a finantat proiectul de informatizare a Primariei.

Pina la aceasta data, autoritatile locale din Piatra Neamt au atras aproape 3.000 lei pentru fiecare locuitor al municipiului, in timp ce la Iasi suma atrasa pina in prezent este de doar 1.370 lei per locuitor.

Piatra Neamt a demarat in tromba

Pina la aceasta data, Iasul a pierdut la aproape toate capitolele lupta cu municipiul Piatra Neamt. Poate mai putin la proiectele depuse sau in diferite faze de aprobare, unde Iasul are planuri ambitioase. Nemtenii se pot insa lauda ca au finalizat deja proiecte de 100 milioane lei, in timp ce iesenii abia daca ajung la suma de 6 milioane lei. Daca la Piata Neamt, cel mai mare proiect finalizat are o valoare de aproape 17,6 milioane euro, la Iasi cel mai mare proiect finalizat are o valoare de aproximativ 430.000 euro.

Totodata, Piatra Neamt are finalizate sau cu contracte de finantare semnate proiecte in valoare totala de 319 milioane lei, in timp ce Iasul are proiecte evaluate la aproape 438 milioane lei. Trei sferturi din suma prezentata de sefii din Palatul Roznovanu, in jur de 300 milioane lei, o reprezinta insa un proiect abia inceput, pentru modernizarea instalatiilor de mediu de la CET.

Alte 65 milioane lei din cele 438 milioane lei sint din doua proiecte gestionate de Consiliul Judetean, la care Primaria este partener. Atit Centrul Expozitional Moldova, cit si reabilitarea Manastirii Golia sint finantate prin programe Phare. Fara aceste doua proiecte si fara fondurile pentru CET, municipalitatea ar ramine cu doar 73 milioane lei din proiecte europene finalizate sau cu un contract de finantare semnat.

Neamtul a stors bani si din Liechtenstein

Autoritatile din judetul vecin au reusit sa cistige si o finantare pe programul ISPA pentru amenajarea unui depozit ecologic. Iasul a incercat acelasi lucru, dar a esuat si a primit promisiuni de finantare guvernamentala. In timp ce la Neamt proiectul pe ISPA a fost finalizat, Guvernul a anuntat ca nu mai are bani pentru continuarea investitiilor de la depozitul din Iasi. Proiectul depozitului de la Tutora ar urma sa fie finalizat de Consiliul Judetean printr-un program european.

De asemenea, municipalitatea din Piatra Neamt a semnat un contract de finantare pentru informatizarea institutiei cu fonduri europene nerambursabile. Conform datelor puse la dispozitie de autoritati, proiectul a fost cistigat pe Programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice.

Peste doua milioane lei vor fi investite in sistemul informatic al Primariei. La Iasi, informatizarea s-a facut cu bani din creditul Dexia, cu o suma de 11,8 milioane lei. Sefii Primariei sustin ca proiectul de la Iasi este insa mai complex.

Un alt proiect finalizat deja de Piatra Neamt este cel al strandului. Multi ieseni au vizitat zona de agrement din judetul vecin. Investitiile au costat aproape 5,2 milioane euro, fiind realizate printr-un proiect Phare. La Iasi, strandul a fost mutat din spatele Palatului Culturii in zona Cicoarei, lucrarile fiind partial acoperite de o firma privata. Strandul a fost extins apoi de municipalitate cu fonduri de la bugetul local, aproape patru milioane lei.

Autoritatile din Piatra Neamt au atras si fonduri nerambursabile din afara Uniunii Europene. Prin Mecanismul Spatiului Economic European – Norvegia, Finlanda si Liechtenstein s-a obtinut un proiect in valoare de aproape trei milioane euro. Banii au fost utilizati pentru investitii in domeniul gestionarii deseurilor.

„Eu nu eram primar cind cei de la Neamt depuneau proiecte”

Daca pina acum autoritatile nu se pot lauda cu reusite foarte mari, iesenii pot avea totusi sperante pentru viitor. Guvernul a stabilit ca Iasul este pol de crestere si poate astfel primi peste 110 milioane euro fonduri nerambursabile. Ca urmare, municipalitatea este foarte aproape de a semna trei contracte de finantare in valoare totala de 60 milioane euro. De asemenea, un contract important al Iasului, semnat deja, este cel pentru modernizarea Ciricului, in valoare de 12 milioane de euro.

Lipsa unor proiecte de finantare consistente finalizate a fost insa explicata de sefii Primariei si printr-o serie de jocuri politice, la care Iasul a cazut victima.

„Comparam mere cu pere. La Piatra Neamt s-au facut proiecte tot timpul. Primarul de acum a continuat ceea ce a facut primarul dinaintea lui. Investitiile pe care unele orase le faceau la inceputul anilor 2000, noi le facem abia acum. Eu nu eram primar cind cei de la Piatra Neamt depuneau proiectul pentru depozitul ecologic pe ISPA. Eu am gasit vraiste in documentele Primariei. Am fost nevoit sa fac informatizarea mai repede. Nici nu stiam la acea data ca vor fi fonduri europene disponibile pentru acest sector. Si noi am demarat proiecte importante, precum cadastrul general. Altii vin acum si fac la fel ca noi. Piatra Neamt are un buget mai mare pe cap de locuitor decit noi”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top