Polul de crestere Iasi se contureaza prin semnarea primelor contracte de finantare

Iasi, Pol de Crestere, proiecte, contracte, finantare, PID

Cele trei proiecte, in valoare totala de 269.788.601 lei, vizeaza reabilitarea infrastructurii urbane de transport. Acestea sunt primele proiecte care primesc finantare la nivel national, parte din sub-domeniul Poli de Crestere (Axa prioritara 1).

Proiectul „Axa de dezvoltare Nord-Sud Pasaj Octav Bancila” vizeaza Dezvoltarea infrastructurii de transport rutiere a municipiului Iasi prin construirea Pasajului suprateran Octav Bancila, reabilitarea infrastructurii rutiere urbane a municipiului Iasi prin reabilitarea a 9.180,19 m de strazi urbane, imbunatatirea accesibilitatii si mobilitatii in zona. Durata de implementare a proiectului este de 41 de luni.

Proiectul „Dezvoltare retea rutiera in zona culturala, istorica si turistica a municipiului Iasi” vizeaza reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere in zona culturala, istorica si turistica in Municipiul Iasi prin refacerea retelei stradale pe urmatoarele 16 strazi: Aleea M. Sadoveanu, Aleea Grigore Ghica Voda, Bd. Carol I, Soseaua Sararie, Str. Sarariei, Str. M. Costachescu, Str. Vasile Conta, Str. Vasile Alecsandri, Str. Vasile Pogor, Str. Lascar Catargiu, Str. Gavril Muzicescu, Bd. Stefan cel Mare si Sfant, str. I.C. Bratianu, Str. A. Panu, Str. Palat, Str. Sf. Lazar.

In cadrul proiectului vor fi create si piste pentru biciclisti, vor fi reabilitate spatiile pietonale aferente celor 16 strazi si linia de tramvai: Strada G. Muzicescu, Aleea Gr. Ghica Voda. Durata de implementare a proiectului este de 17 luni.

Proiectul „Dezvoltarea axei de transport Est-Vest in municipiul Iasi” vizeaza reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere pe axa de transport Est – Vest in municipiul Iasi prin refacerea/reabilitarea retelei stradale si pietonale aferente Sos. Pacurari, Str. Pacurari, Piata Mihai Eminescu, Bd. Independentei, Str. Elena Doamna, construirea unui pasaj subteran (pasajul Mihai Eminescu) si reabilitarea liniei de tramvai de pe strada Elena Doamna. Durata de implementare a proiectului este de 23 de luni.

Municipiul Iasi a fost desemnat Pol de crestere prin HG nr.1149/2008 privind modificarea si completarea HG nr.998/2008. Astfel, el a primit ca alocare, in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa 1, domeniul major de interventie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana, sub-domeniul: Poli de Crestere, suma de 111.249.600,00 Euro.

Pentru accesarea fondurilor, a fost intocmit Planul Integrat de Dezvoltare (PID) – document strategic care sta la baza dezvoltarii ulterioare a municipiului si care a fost avizat in cadrul Comitetului de Management pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.

Misiunea Planului Integrat de Dezvoltare este de a transforma Zona Metropolitana Iasi, centru economic, universitar si academic de traditie, intr-o comunitate metropolitana dezvoltata policentric, prin crearea unui pol regional al cunoasterii si competitivitatii.

Conform listei de proiecte avizate, au fost propuse spre finantare un numar de 11 de proiecte, din care:

* 8 proiecte ce au drept obiectiv reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii urbane;
* 1 proiect ce are drept obiectiv dezvoltarea infrastructurii de afaceri;
* 2 proiecte ce au drept obiectiv reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii sociale.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top