Proiectele Sucevei, amanate de saracie

Suceava, fonduri europene, proiect, investitie, finantare nerambursabila

Cele mai importante proiecte de dezvoltare a judetului sunt pe cale sa ramana doar pe hartie. Dupa ce au primit unda verde pentru finantare de la UE, initiatorii suceveni se plang ca au ramas fara bani de cofinantare.

Cel mai mare astfel de proiect, care ar fi trebuit demarat anul acesta, este amenajarea unui campus studentesc modern la Universitatea „Stefan cel Mare”.

Sala polivalenta si bazine de inot, amanate doi ani

Valoarea totala a proiectului, pentru care institutia de invatamant a primit finantare europeana, este de 300 de milioane de euro.

Conform documentatiei, noul campus ar fi trebuit sa fie dotat cu un nou corp de cladire pentru cursanti, o sala polivalenta si un bazin olimpic. Conform reprezentantilor universitatii, lucrarile programate anul acesta ar putea incepe abia peste doi ani.

„Din cauza lipsei de fonduri nu putem porni studiul de fezabilitate, desi cel de prefezabilitate a fost terminat in 2008”, a declarat Adrian Graur, rectorul universitatii. Printre investitiile de amploare amanate de criza se numara si parcul eolian din localitatea suceveana Liteni. in valoare de peste 20 de milioane de euro, proiectul urma sa fie primul de acest gen din Romania.

„Turbinele de proba montate de firma spaniola au depasit perioada de testari. N-am mai primit niciun semn de la investitori. Sper sa continue proiectul”, a declarat Onisei Tomita, primarul localitatii.

Au renuntat la extinderea retelelor de gaz metan

Edilul sustine ca termenul de 2010, cand ar fi trebuit montate turbinele definitive, va fi extins cel putin pana anul viitor. Un caz similar este si parcul eolian din localitatea Horodniceni, a carui valoare estimata de initiatori depaseste suma de 100 de milioane de euro. Termenul de finalizare a lucrarilor, stabilit pentru acest an, a fost amanat si in acest caz.

O investitie uriasa, care depaseste 230 de milioane de euro si care s-a impiedicat in finantare, este extinderea retelelor de gaz metan la Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei.

„Firma care trebuia sa asigure furnizarea gazului nu a mai avut fonduri pentru lucrari”, a spus Ioan Moraru, primarul din Vatra Dornei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top