ADR Centru si expertii europeni identifica solutii pentru diminuarea efectelor declinului demografic

ADR Centru, INTERREG IV C, experti, probleme, proiect DART

Acest proiect, cu o larga participare internationala (14 parteneri din 9 state membre ale UE) este finantat prin programul european INTERREG IV C, iar Regiunea Centru reprezentata de ADR Centru este singura regiune participanta din Romania.

Agenda intalnirii de lucru a cuprins o serie de intalniri ale Comitetului de Coordonare al proiectului, workshop-uri interactive ale partenerilor din proiect, dar si o vizita de studiu vizita intr-o locatie unde au fost prezentate solutii la o parte din problemele legate de declinul demografic.

In cadrul sedintei Comitetului de Coordonare al proiectului au fost discutate aspecte legate de problemele/dificultatile intampinate in colaborarea cu controlorii de prim nivel, realizarea celui de al doilea raport al proiectului, activitati privind comunicarea, organizarea unor evenimente viitoare si organizarea unui workshop in Regiunea Centru.

Sesiunea dedicata exemplelor de bune practici a cuprins prezentari de proiecte ale regiunile participante ce urmaresc diminuarea efectelor declinului demografic.

In cadrul acest ei sectiuni ADR Centru a prezentat doua exemple de buna practica din domeniul economiei traditionale si inovative implementate in Regiunea Centru.

Exemplele proiectelor de bune practici au fost foarte diversificate, fiind prezentate ca solutii viabile atat crearea unui incubator al cooperativelor intr-o zona rurala, implementarea unui program de „management al varstelor” la nivel de companie, dar si pregatirea transferului intre generatii a proprietatii si managementului micilor firme sau modele de companii „family friendly”.

„Dorim sa ne implicam activ in acest schimb practic si eficient de idei si informatii si sa avem o contributie importanta la gasirea unor raspunsuri concrete la problemele generate de schimbarile demografice. In acelasi timp, ne propunem sa impartasim comunitatilor locale si mediului de afaceri din Regiunea Centru ideile valoroase care si-au demonstrat eficacitatea in alte regiuni ale Europei. Chiar daca nu resimtim acum atat de acut aceasta problema, declinul demografic este o realitate care va deveni din ce in ce mai vizibila in anii urmatori iar noi trebuie sa fim pregatiti sa actionam in folosul cetateanului din Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In cadrul sectiunii „Metodologii statistice” s-au discutat chestiuni legate de structurarea si completarea bazei comune de date pentru toate regiunile participante la proiect (armonizarea indicatorilor demografici, disponibilitatea datelor la nivel sub-regional).

In ultima zi a intalnirii, participantii au efectuat o vizita de studiu la Bled, unde gazdele slovene (Business Support Center din Kranj si Grupul de Companii Sava) si-au impartasit experienta acumulata in domeniul facilitarii si intaririi legaturilor intre mediul de afaceri, institutiile de formare profesionala si organizatiile neguvernamentale prin reunirea acestor actori intr-un centru regional de excelenta.

Proiectul DART care se va implementa pe parcursul a trei ani isi va monitoriza activitatile si la urmatorul workshop propus a se desfasura la Wroclaw (Polonia). Pentru urmatoarea intalnire a fost propusa o tematica complexa ce vizeaza educatia initiala si educatiei permanenta, formarea profesionala continua in contextul imbatranirii populatiei, raspunsul sistemelor educationale clasice la schimbarile demografice, forme alternative de invatare.

Proiectul DART raspunde preocuparilor existente la nivel national si european privind problemele generate de imbatranirea populatiei si de declinul demografic si are ca scop formularea, intr-o abordare integrata, a unor propuneri de politici menite sa preintampine problemele cauzate de imbatranirea demografica prin schimbul de bune practici intre parteneri, dezvoltarea de noi produse si servicii pentru pastrarea calitatii vietii si elaborarea unui set comun de standarde si indicatori.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top