Primele aprecieri asupra economiei

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, face primele declaratii de la schimbarea regimului politic din Romania, incercand sa explice principalele decizii BNR, efectele asupra economiei si riscurile pentru 2005.

Astfel, 2004 este considerat cel mai bun an din punct de vedere economic dupa 1998 insa, intirzierea reformelor structurale de adincime lasa pentru anul 2005 o marja de manevra limitata autoritatilor in deciziile de politica economica pe care le vor avea de urmat In ceea ce priveste analiza mixului de politici din 2004, se arata ca performanta fiscala a avut o contributie importanta in reducerea ratei inflatiei. Scaderea in continuare a deficitului consolidat al statului, pina la o valoare preliminata de circa 1% din PIB, a temperat cererea agregata din considerente de ordin electoral.

Conlucrarea intre politica fiscala si cea monetara a fost si in 2004 foarte buna, contribuind la contrabalansarea efectului inflationist rezultat din cresterea veniturilor personale peste sporul productivitatii.

Rezervele valutare au permis intarirea leului. Aprecierea leului a contribuit, intr-adevar, la calmarea presiunilor inflationiste in partea a doua a anului trecut existand numeroase avantaje din aprecierea monedei nationale. Cel mai rapid vizibil este accelerarea dezinflatiei – implicit, sint generate conditii pentru reducerea ratei dobinzii. Ambele stimuleaza investitiile si, deci, o crestere economica mai sanatoasa si de durata.

Sursa: , Cotidianul online, 19 ianuarie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top