Consultare publica pe marginea proiectului de OUG privind stimularea infiintarii si dezvoltarii de microintreprinderi de catre intreprinzatorii tineri

consultare publica, proiect, investitii, program, intreprinzatori

„Am propus un proiect de inspiratie europeana, care se regaseste in intreaga Europa, prin care sprijinim, prin modalitati legale si financiare tinerii pana in 35 de ani pentru a dezvolta afaceri in cadrul unui program mai amplu de sprijinire a mediului de afaceri, de sustinere a activitatii economice si de dezvoltare a Romaniei” a afirmat premierul Emil Boc la inceputul dezbaterilor.

„Programul are alocate in jur de 100 milioane de euro: 20 milioane de euro pentru anul 2010 si 80 de milioane pentru 2011, care sa acopere partea de garantii guvernamentale pe care statul le da pentru tinerii intreprinzator” a precizat premierul Emil Boc.

Seful Executivului a mai precizat ca, in functie de rezultatele acestui program, fondurile vor fi suplimentate in anii urmatori. Proiectul se alatura celorlalte acte normative care contin reglementari menite sa stimuleze crearea de locuri de munca, exemple fiind schemele de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile sau ajutoarele de minimis.

Premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul va aproba in aceeasi sedinta si ordonanta de urgenta si actul normativ privind normele metodologice de aplicare, pentru a facilita aplicarea imediata a reglementarilor.

Actul normativ va tine cont de sugestiile primite in perioada de dezbatere publica. Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a declarat ca „dupa finalizarea acestei discutii de astazi, vom prezenta un document final domnului prim-ministru, document pe care il vom sustine si in sedinta de Guvern”.

La intalnire au participat reprezentanti ai urmatoarelor organizatii: Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM), Uniunea Nationala a Patronatului Roman, Consiliul Investitorilor Straini, Patronatul Tinerilor intreprinzatori din Romania, Patronatul Femeilor de afaceri din IMM-uri Bucuresti, Asociatia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin, Asociatia Tinerilor Antreprenori din Romania, Junior Chamber International Romania, Asociatia firmelor de electronica si software din Romania, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Informatii de background

Scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile

Guvernul a modificat in 29 septembrie 2010 HG nr. 1680/2008 privind schemele de ajutor de stat acordate firmelor. Astfel, a fost redus pragul minim al conditiei de eligibilitate referitoare la valoarea investitiei si a locurilor de munca nou create, extinzand numarul de beneficiari si acordand astfel posibilitatea si intreprinderilor mici si mijlocii sa acceseze ajutoare de stat de acest tip.

Pana in prezent, intreprinzatorii care doreau sa acceseze un ajutor de stat erau obligati sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa realizeze o investitie initiala de minim 10 milioane euro si sa creeze minim 100 locuri noi de munca, ca urmare a realizarii investitiei initiale.

Conform modificarii operate de Executiv, vor putea beneficia de acest ajutor de stat, intreprinzatorii care se incadreaza in una din urmatoarele categorii:
– Realizeaza o investitie initiala cu o valoare care se incadreaza intre 5 si 10 milioane euro, inclusiv, echivalent in lei, si creeaza minim 50 locuri de munca ca urmare a realizarii investitiei initiale;
– Realizeaza o investitie initiala cu o valoare care se incadreaza intre 10 si 20 milioane euro si creeaza minim 100 locuri de munca;
– Realizeaza o investitie initiala cu o valoare care se incadreaza intre 20 si 30 milioane euro si creeaza minim 200 locuri de munca;
– Realizeaza o investitie initiala cu o valoare care depaseste 30 milioane euro si creeaza minim 300 locuri de munca ca urmare a realizarii investitiei initiale.

Ajutorul de minimis

Prin schema de ajutor de minimis pentru sustinerea sectorului IMM ca motor al economiei s-au alocat pentru o perioada de 3 ani, 2009-2011, suma de 100 milioane euro.

Ajutorul de stat se acorda sub forma de fonduri nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finantelor Publice – Actiuni generale. Ajutorul de minimis ce se poate acorda unei intreprinderi se situeaza in limita plafonului echivalent in lei a 200.000 euro.

Prin H.G nr 631/2009 pentru modificarea si completarea H.G. Nr 1164/2007 a fost suplimentat bugetul alocat schemei de minimis de la 5 milioane euro la 100 milioane de euro, ceea ce implica majorarea numarului IMM-urilor beneficiare de ajutoare de minimis.

Prin H.G. nr. 803/2009 pentru modificarea H.G. nr 1164/2007 a fost extinsa lista domeniilor de activitate eligibile la toate domeniile permise de Regulamentul CE nr. 1998/2006 privind aplicarea articolelor 87 si 88 din Tratatul ajutoarelor de minimis.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top