Cum sa folosesti cloud computing pentru reducerea costurilor de dezvoltare

Start&Grow, startups.ro, cloud computing, costuri dezvoltare

Evenimentul a avut loc saptamana trecuta, la Bucharest Hubb, si s-a desfasurat sub forma unei editii speciale a intalnirilor Start&Grow, program lansat de startups.ro impreuna cu Microsoft Romania.

In cadrul intalnirii, antreprenorii si dezvoltatorii din domeniul tehnologiei au impartasit din experienta dezvoltarii in cloud pentru aplicatiile la care lucreaza. Discutiile au abordat atat aspecte tehnice, cat si elemente legate de promovare si gasire a clientilor.

Intalnirea a fost destinata in special start-up-urilor din tehnologie inscrise in BizSpark (program lansat de Microsoft la nivel international acum doi ani, prin care start-up-urile primesc acces gratuit la software, suport si vizibilitate). Pe langa reprezentantii start-up-urilor din BizSpark, au participat la intalnire si o parte din antreprenorii din tehnologie inscrisi in Start&Grow.

Zoli Herczeg, Evangelist la Microsoft Romania, a subliniat faptul ca BizSpark nu este un program destinat doar celor care dezvolta deja proiecte pe tehnologia Microsoft, ci se adreseaza si celor care intentioneaza sa faca asta. Referindu-se la Windows Azure, el a spus ca provocarea pe care o lanseaza pentru dezvoltatori si programatori este de a crea si a gandi aplicatii si solutii software inca de la inceput pentru cloud, inainte de a le prezenta clientilor.

„Windows Azure este o abstractizare a platformei de dezvoltare. Nu mai interactionati direct cu sistemul de operare si va concentrati pe ceea ce aveti de facut voi ca developeri”, a spus Todi Pruteanu, Platform Strategy Manger la Microsoft Romania.

Principalele avantaje pe care le-au mentionat dezvoltatorii prezenti la BizSpark Camp in legatura cu dezvoltarea in cloud se refera la timpul mai mic pentru go-to-market (dezvoltare, deployment) si costurile mai reduse fata de alte solutii traditionale (cum ar fi costurile de mentenanta a echipamentului, administrare de soft-uri etc).

Catalin Criveteanu, partener la Equilobe, a vorbit despre trecerea de la web development la Windows Azure Platform, exemplificand cu modalitatea de realizare a Asimnia, produsul software la care lucreaza echipa Equilobe. El a spus ca Windows Azure este o platforma pentru care dezvolti rapid, pentru ca nu exista diferente foarte mari cu care trebuie sa te obisnuiesti. Principalul motiv pentru care echipa Equilobe a decis sa treaca Asimnia pe Azure este modelul bazat pe consum – ei platesc doar numarul de instante de calcul pe care-l folosesc. 

Lucian Daia, PHP developer la Zitec, a explicat cum au folosit norul pentru a reduce costurile de dezvoltare ale Hotel Peeps, o aplicatie Facebook ce permite utilizatorilor sa impartaseasca experiente de calatorie cu prietenii lor.

Pana acum, Zitec a investit aproximativ 40.000 de euro in aceasta aplicatie. Hotel Peeps are in jur de 11.000 de utilizatori, cei mai multi din Romania, insa dezvoltatorii vor sa se extinda mai mult in strainatate, aplicatia fiind una destinata pietei internationale.

In ceea ce priveste dezvoltarea Hotel Peeps pe Windows Azure, Lucian Daia a spus ca un avantaj care i-a atras a fost faptul ca pot sa faca profiling (n.red. – o analiza a modului in care aplicatia este rulata) direct in cloud, ceea ce le-a permis sa accelereze ritmul de dezvoltare si actualizare a datelor. Un alt avantaj mentionat este ca se poate scala oricat, putand fi utilizate oricate instante de lucru (pentru Zitec este importanta scalabilitatea deoarece aplicatia lucreaza cu un volum mare de date).

Tot in cadrul BizSpark Camp, Razvan si Bogdan Hobeanu au explicat ce va face Kenubi, solutia la care cei doi lucreaza pentru a-i ajuta pe utilizatorii PC-urilor sa isi gaseasca si sa isi organizeze mai usor fisierele (start-up-ul lor face parte atat din programul Start&Grow, cat si din BizSpark).

Cei doi au explicat faptul ca solutia lor nu este inovatoare la nivel de concept, ci la nivel de executie si de experienta a utilizatorului. Pe piata exista deja mai multe solutii destinate gestionarii si organizarii documentelor, fie pentru persoane fizice, fie pentru companii, insa acestea nu sunt utilizate pentru ca oamenii nu isi dau seama ca au aceasta problema.

Din punct de vedere tehnic, aplicatia Kenubi va fi integrata in sistemul de operare Windows, pentru a fi usor de folosit de catre utilizatori. Un prim demo al aplicatiei va fi prezentat luna aceasta.

Seria de prezentari din cadrul intalnirii a fost incheiata de Alexandra Dumitru, Communications Advocate la Seesmic si de George Ionita, Head of Windows Development Team, care au vorbit despre Seesmic Desktop 2 (aplicatie lansata acum o luna), dezvoltata pe Siverlight.

Seesmic Desktop 2 are 15.000 de utilizatori zilnic. Comunitatea are in jur de sase milioane de utilizatori. In prezent, se lucreaza la o versiune Pro a Seesmic Desktop 2, care va aduce si venituri.

O oportunitate prezentata de reprezentantii Seesmic a fost dezvoltarea de plug-in-uri de catre dezvoltatorii independenti de Seesmic.

In prezent, in marketplace-ul Seesmic sunt in jur de 50 de plug-in-uri, dintre care cinci ale Seesmic. Potrivit lui George Ionita, acest lucru le permite sa se concentreze pe dezvoltarea structurii de baza a platformei.

Pentru promovarea aplicatiilor, Seesmic are parteneriate cu mai multe companii din strainatate, in special din SUA.

Start&Grow este un program lansat de startups.ro in parteneriat cu Microsoft Romania, pentru a sustine dezvoltarea unor afaceri promitatoare, oferindu-le acces gratuit la cele mai bune resurse de business.

startups.ro este primul portal de antreprenoriat din Romania care are la baza continut propriu, realizat in stil jurnalistic, special pentru acest target. Proiectul a fost lansat la inceputul anului 2008 si se adreseaza celor care vor sa lanseze o companie, dar si antreprenorilor care au propria afacere si vor sa o dezvolte in continuare.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa luati legatura cu:

Oana Caltea
Coordonator comunicare
startups.ro
Mobil: 0727.480.864
Tel: 0314.278.192
[email protected]

Sursa: startups.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top