Slatina: Tinuti pe firimituri din fondurile UE: nici 6% din fondurile accesate nu au ajuns in judet

Olt, Slatina, cofinantare, fonduri europene, proiecte, contracte

Judetul Olt a depus 148 de proiecte cu finantare europeana, cele mai multe prin Programul Operational Regional (POR) si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in valoare totala de 424,8 milioane de euro. Doar 64 dintre ele au fost aprobate, iar pana acum in judet au ajuns numai 24,455 milioane de euro, adica nici 6 la suta din suma solicitata.

Bani doar pentru opt primarii Campion detasat este Consiliul Judetean Olt, care a incercat sa acceseze fonduri in valoare de 174,74 milioane de euro, depunand 24 de proiecte: 19 cu finantare prin POR, cinci de cooperare tansfrontaliera, doua prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu si cate unul prin POS Cresterea Competivitatii Economice si Programul Operational pentru Pescuit.

Au fost aprobate 18 proiecte, au fost incheiate contracte si decizii de finantare pentru 10 dintre ele, insa doar opt au ajuns la stadiul efectuarii platilor. Astfel, doar 16,63 milioane de euro au ajuns in judet.

Primariile oltene au intocmit si ele 113 proiecte, in valoare de 236,86 milioane de euro, majoritatea prin PNDR (56) si POR (37), care vizau, in general, lucrari de asfaltare, alimentare cu apa, canalizare si de reabilitare a scolilor. Aprobate au fost 39 dintre ele, pentru 29 s-au semnat contractele de finantare, insa doar pentru opt au fost primite partial fondurile – 7,06 milioane de euro pentru Osica de Sus, Plesoiu, Slatioara, Spineni, Bals, Bobicesti, Dobretu si Scornicesti.

Patru institutii deconcentrate din Olt au cerut 13,20 milioane de euro, prin sapte proiecte, inregistrandu-se plati de doar 765.000 euro.

Fara bani pentru cofinantare si demararea proiectelor

Exista riscul sa fie pierdute fondurile pentru un proiect la Brebeni si trei la Valcele. „Nu avem bani pentru cofinantarea proiectelor de reabilitare si extindere a scolii si gradinitei din Barcanesti si a scolii din Valcele, insa vom gasi solutii. Pentru proiectul depus pe Masura 3.2.2, «Apa, canal, drumuri si achizitionare costume de calusari pentru ansamblurile Randunica si Coleria», ne-am imprumutat la Fondul de garantare”, a spus Ion Birin, primarul din Valcele.

„S-au aprobat putine proiecte, dar pe unele masuri nu s-a finalizat evaluarea. In ceea ce priveste banii virati, primariile trebuie sa aiba in cont o suma cel putin egala cu prima plata a lucrarilor. Sumele se deconteaza de Uniune numai dupa ce a fost demarat proiectul si efectuata plata. Nu sunt in masura sa spun ca intr-adevar aceasta este cauza – lipsa banilor demararii proiectelor, dar stim ca sunt primarii care mai functioneaza doar cu primarul si secretarul, ceilalti fiind in concediu fara plata. Daca n-au niciun leu, nu pot sa demareze proiectele”, explica Lorena Paraschiva, consilier juridic Compartimentul Afaceri Europene si Relatii Internationale din cadrul Prefecturii Olt.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top