Ucraina ar putea dezvolta agricultura in regiunea Cernobil, cu sprijinul UE

Ucraina, agricultura, regiunea Cernobil, Uniunea Europeana, dezastru

Mai multe servicii si departamente ucrainene desfasoara studii pentru a stabili „zone care ar putea fi folosite pentru agricultura, unele partial si altele in totalitate”, a declarat ministrul ucrainean pentru situatii de urgenta, Mihailo Bolotskih, citat de Nezavisimaia Gazeta.

In urma exploziei de la centrala nucleara Cernobil, in1986, s-au eliberat emisii radioactive in atomsfera pe o zona intinsa. Dupa accident a fost stabilita o zona de 30 de kilometri, unde nu este permisa nicio activitate.

Circa 200.000 de persoane au fost evacuate dupa dezastru, iar regiuni intinse, in special din fostele republici sovietice Ucraina, Belarus si Rusia, au fost contaminate.

Uniunea Europeana a initiat un plan de stimulare a agriculturii in zona contaminata, propunand cultivarea de rapita, folosita in special la producerea biodieselului. Propuneri similare au fost evocate anterior si de Belarus, o alta tara afectata grava de accidentul de la Cernobil.

„Aceasta cultura are un potential mare, Uniunea Europeana, Emiratele Arabe Unite, Turcia si Pakistan exprimandu-si dorinta de cumpara din Ucraina. Este cu adevarat profitabila”, a declarat un oficial al Guvernului de la Kiev.

Ucraina este in prezent unul dintre cei mai mari producatori de rapita din Europa. „Problema este ca rapita afecteaza solul. Poate fi cultivata numai in cadrul unui ciclu de rotatie a culturilor de cinci ani. Sau poate fi crescuta pe terenuri care nu au importanta agricola”, a adaugat oficialul.

Guvernul nu a comentat informatia

In continuare, Nezavisimaia Gazeta citeaza un expert potrivit caruia oamenii de stiinta au dezvoltat mecanisme de reabilitare a solului poluat in urma unui dezastru nuclear. Mecanismele includ cultivarea anumitor plante si combinarea mai multor tipuri de fertilizatori.

Multi experti spun insa ca orice tentativa de a cultiva ceva la Cernobil este „pur si simplu o crima”, deoarece izotopi periculosi ingropati ar putea fi eliberati din nou in apa si in aer, atunci cand solul este arat.

Planul ar urma sa fie anuntat in martie 2011, cu putin inainte de implinirea a 25 de ani de la dezastrul de la Cernobil.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top