Regio se afla in topul celor mai eficiente programe operationale!

REGIO, programe operationale, comitet, monitorizare, POR

In cadrul intalnirii de lucru s-au discutat aspecte referitoare la stadiul implementarii programului si masuri intreprinse in vederea accelarii acestuia.

Raportul de implementare al Autoritatii de Management al Programului Operational Regional a reliefat faptul ca pana in acest moment au fost semnate contracte de finantare pentru jumatate din suma alocata prin POR pentru perioada 2007 – 2013, precum si faptul ca o serie de proiecte au fost deja finalizate.

Programul a intrat in perioada de implementare a proiectelor contractate pentru toate domeniile de interventie ale POR, inclusiv Axa prioritara 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor”, ultima axa care a demarat contractarea. Pana in acest moment, prin POR au fost platite 520 milioane de euro catre beneficiari, suma ce plaseaza programul in topul celor mai eficiente programe operationale.

In 2010, nivelul rambursarilor din fonduri FEDR este de 5,96 ori mai mare fata de nivelul anului 2009, iar nivelul platilor aferente prefinantarii este de 2,13 mai mare decat in 2009.

De asemenea, in cadrul intalnirii de lucru s-au prezentat detalii legate de implementarea Axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltariii durabile a oraselor- poli urbani de crestere” si propuneri privind revizuirea Axei 1. In acest sens, membrii CM POR au aprobat modificarea textului Axei prioritare 1 astfel incat activitatile privind infrastructura turistica de agrement sa fie incadrate la operatiunea privind dezvoltarea durabila a mediului de afaceri.

O alta tema aflata pe ordinea de zi a sedintei a fost cea referitoare la propunerea de realocare a unor fonduri neutilizate aferente Axei prioritare 4, Domeniul major de interventie 4.2, catre alte domenii majore de interventie din cadrul POR, pe baza nevoilor de dezvoltare identificate.

Astfel, in regiunea Sud Muntenia, sumele realocate vor contribui la suplimentarea fondurilor destinate DMI 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” (10, 67 mil. euro), DMI 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice” (10,68 mil. euro) si DMI 3.1 „Reabilitarea/ modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate” (9,96 mil. euro).

Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional este structura nationala de tip partenerial, fara personalitate juridica, cu rol decizional si strategic in procesul de implementare a Programului Operational Regional 2007 – 2013. CM POR are rolul de a asigura eficacitatea si calitatea implementarii programului. 

CM POR este alcatuit din 24 de membri cu drept de vot si 27 de membri observatori, fara drept de vot, conform H.G. nr. 765/2007, privind aprobarea constituirii Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional 2007 – 2013 si a Regulamentului cadru de organizare si functionare a acestuia.

Presedintele Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional este Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Secretariatul CM POR este asigurat de Autoritatea de Management pentru POR.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top