Cea de-a cincea reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Operational Comun Romania – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013

comitet, monitorizare

In cadrul reuniunii a fost aprobata lista preliminara a proiectelor majore de investitii propuse spre finantare in cadrul Programului. Proiectele majore de investitii au fost identificate de un Grup de lucru mixt format din reprezentanti din cele trei state participante in program si prezentate Comitetului Comun de Monitorizare.

In cadrul reuniunii, membrii CCM au aprobat 7 proiecte, in urmatoarele domenii: 3 proiecte de infrastructura de frontiera, 3 proiecte in domeniul mediu si pregatirea pentru situatii de urgenta, 1 proiect in domeniul energiei.

Valoarea totala a proiectelor majore de investitii selectate de Comitetul Comun de Monitorizare este de aproximativ 38 milioane euro. In perioada urmatoare lista proiectelor va fi transmisa Comisiei Europene pentru analiza si aprobare.

Procesul de selectie va continua cu elaborarea studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice, pe baza carora se va realiza o evaluare calitativa a documentatiilor, care va fi urmata de aprobarea listei finale de proiecte majore de investitii de catre Comisia Europeana.

Contractele cu beneficiarii se vor semna pe masura ce acestia definitiveaza documentatia solicitata in vederea incheierii contractelor.

Informatii de background despre Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

Programul are alocat de catre Uniunea Europeana, prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat, un buget de 127 milioane EUR.

Scopul programului este ca, in contextul unor granite sigure, sa stimuleze potentialul de dezvoltare al zonei de frontiera, prin favorizarea contactelor intre parteneri de pe ambele parti ale granitelor, pentru imbunatatirea situatiei economico-sociale si a mediului inconjurator.

Prioritatile stabilite de comun acord de catre reprezentantii celor trei state participante sunt:

Prioritatea 1 Catre o economie mai competitiva a zonei de frontiera
Prioritatea 2 Mediu si pregatirea pentru situatii de urgenta
Prioritatea 3 Promovarea activitatilor „people to people”

In cadrul prioritatilor 1 si 2 sunt finantate si proiectele majore de investitii (PMI) care au o valoare mai mare decat cea admisa in cadrul apelurilor, ele putand fi cuprinse intre 3 si 10 milioane Euro.

Domeniile in care vor fi finantate aceste proiecte sunt: infrastructura de frontiera, mediu si situatii de urgenta, energie.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top