Mai multe proiecte europene derulate in comune sunt verificate de DLAF

Ancheta derulata de catre De­partamentul European de Lupta Antifrauda (DLAF) a ajuns si la Iasi. Proiecte implementate cu fonduri europene, prin Fondul European pentru Dezvoltare Ru­rala (FEADR), au inceput sa fie verificate.

Intr-o prima faza sunt controlate cinci primarii iesene, care au finalizat proiecte in va­loare de 38,2 milioane de lei pe Masura 322, privind moderniza­rea satelor prin intermediul FEADR.

Control de la Bruxelles

Unul dintre proiectele verifi­cate este cel implementat de catre Primaria comunei Helesteni. Cu o valoare de 5,6 milioane de lei, proiectul a vizat modernizarea drumurilor comunale si achizitii de utilaje si echipamente pentru serviciul public de gospodarie comunala, intretinere si curatare drumuri.

„Am avut Curtea de Conturi de la Bruxelles de curind. Sintem singurii din Iasi care am fost verificati de catre acestia. Proiectul este incheiat, acum sintem la ultima transa. Am avut pina acum zece con­troale de cind am cistigat acest proiect. Sase au fost realizate de catre organele abilitate din Iasi, trei de la Bucuresti si unul de la Bruxelles. Nimeni nu a gpsit ni­mic in neregula”, a sustinut Constatin Hara, primarul comu­nei Helesteni.

O alta comuna care a ajuns in focul verificarilor este sipote. „A fost in control acum o saptamina o echipa trimisa de la Guvernul Romaniei. Nu au gasit nimic”, a afirmat Constantin Cotofanu, primarul comunei Sipote.

Proiectul implementat de primarie se ridica la o valoare eli­gibila de 8,66 milioane de lei si a presupus realizarea unei canali­zari si a unei statii de epurare, un sistem ecologic de gestionare economica a deseurilor menajere si amenajarea de terenuri sportive in comuna.

Este vizata licitatia de atribuire

Proiectul comunei Mosna s-a ridicat la o valoare eligibila de 8,08 milioane de lei si a presupus modernizarea drumurilor satesti plus un sistem centralizat de canalizare si o statie de epurare.

Potrivit primarului, controlul a fost efectuate de cei de la DLAF, iar tinta a fost licitatia realizata pentru firmele care au realizat proiectul: „proiectul l-am cisti­gat pe 30 septembrie 2008, iar receptia lucrarilor am facut-o pe 16 septembrie 2010. Nu mai stiu exact cind a fost controlul, dar nu de mult M-au sunat si au spus ca vin in trei zile si sa le pregatim toata documentatia. Am copiat, cred, un metru cub de hirtie. Nu au fost prea vorbareti, dar s-au interesat mai mult de licitatie: cine a partici­pat si daca au fost contestatii. Au fost contestatii dar si le-au retras. Le-am dat numele si adresele firmelor si cred ca cei de la DLAF au discutat cu ei”, a precizat Georgel Popa, primarul comunei Mosna.

„Nu stiu nimic”

Un alt proiect luat la ochi de catre OLAF este si cel implemen­tat de catre Primaria Tansa. Costica Sterea, primarul comu­nei, sustine ca inca nu a primit nici un control.

„Nu stiu nimic. Proiectul a fost finalizat in noiembrie, dar nu ne-a intrebat nimeni nimic. Daca vor sa vina atunci noi ii asteptam”, a pre­cizat Sterea.

Primaria Tansa a implementat un proiect cu o va­loare eligibila de 7,8 milioane de lei ce a presupus extinderea rete­lei de alimentare cu apa, infiin­tarea unei retele de canalizare si a unei statii de epurare pentru satele suhulet si Tansa.

Printre cele verificate se numara si pro­iectul in valoare de 8,04 milioane de lei implementat de Primaria Ion Neculce. Proiectul a presupus modernizarea drumului comunal DC96 si a drumului local, realizarea unei piste pentru bici-clisti in localitatea Razboieni, reabilitarea si extinderea retelei de distributie gaze naturale in satul Buznea, achizitionarea de utilaje si echipamente pentru ser­viciile publice.

„A fost cineva acum 7-10 zile de Curtea de Conturi de la Bucuresti. Au ve­rificat documentele 4-5 ore, si-au luat fel de fel de notite si apoi au plecat pe teren. Au notat toate utilajele si au spus ca raportul il vor face la Bucuresti. Nu au gasit nimic, ca doar au mai fost de doua ori in control de cind am cistigat acest proiect. Au spus doar sa avem grija deutilaje”, a precizat Vasile Rusu, primarul comunei Ion Neculce.

„Nu exista probleme”

Reporterii au incercat sa obtina un punct de vedere cu privire la aceste controale si de la seful Centrului Regional de Plati pen­tru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi.

Contactat telefonic, direc­torul Liviu Bulgaru, nu a dorit sa ofere mai multe informatii. „Tot ce va pot spune este ca ni s-au cerut informatii in lunile octom­brie si noiembrie despre 11 proiecte depuse pe FEADR, Masura 3.2.2, de la nivelul intregii Regiuni Nord-Est si alte 13 proiecte implementate prin SAPARD. Nu stiu ce anume se verifica, dar tot ce va pot spune este ca la nivelul judetului Iasi nu exista probleme”, a sustinut Bulgaru.

Nici reprezentantii DLAF nu au fost mai darnici in explicatii. Acestia le-au cerut reprezentantilor „Ziarului de Iasi” sa trimita o cerere cu lista de intrebari, dar pina la inchiderea editiei nu au oferit un raspuns.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top