Fonduri europene pentru Alba Iulia

ADR Centru, Alba-Iulia, POR

Semnarea celui de-al saptelea proiect inclus in PIDU Alba Iulia a avut loc la Alba Iulia, in prezenta domnilor Razvan Murgeanu, secretar de stat MDRT, Simion Cretu, director general ADR Centru si Mircea Hava, primarul municipiului.

Acest proiect este intitulat „Reconstituire si punere in valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, fortificatia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia” avand o valoare totala de peste 68 milioane lei.

Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al municipiului Alba Iulia cuprinde sapte proiecte, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport local, pentru reabilitare, precum si pentru modernizarea serviciilor sociale.

Valoarea totala a proiectelor depuse de municipalitatea albaiuliana depaseste 57 milioane euro, din care circa 46 milioane euro reprezinta suma nerambursabila solicitata de la programul REGIO. Proiectele sunt finantate prin Domeniul Major de Interventie (DMI) 1.1 – Planuri Integrate de Dezvoltare Urbana, al Programului Operational Regional, subdomeniul Centre urbane.

Prin contractarea proiectului de „Reconstituire si punere in valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, fortificatia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia”, se vor finanta lucrari de modernizare a infrastructurii cultural-istorice aferente cetatii albaiuliene si restaurarea, protectia, conservarea patrimoniului cu potential turistic aferent, in vederea valorificarii sale, pe criterii durabile si competitive, in circuite turistice nationale sau internationale, pentru sprijinirea cresterii economice a Regiunii de Dezvoltare Centru.

Acest proiect este legat de alte doua initiative ale administratiei publice din Alba Iulia de a reabilita Centrul istoric din cadrul fortificatiei de tip Vauban, in special pe traseele estic, sudic si nordic. Aceste proiecte complementare sunt finantate tot prin programul REGIO, prin DMI 5.2 destinat investitiilor in infrastructura de turism, precum si prin DMI 1.1.

Pe de alta parte, in scurt timp se va finaliza proiectul „Reabilitare Centru istoric Traseul estic, Traseul sudic, Traseul nordic Fortificatia de tip Vauban – Alba Iulia, cai de acces, iluminat si mobilier urban specific”, depus la sediul ADR Centru de catre Consiliul Local Alba Iulia, prin absorbtia a peste 30 milioane lei, destinati imbunatatirii infrastructurii de turism in cea mai mare cetate de tip Vauban din sud-estul Europei.

Cererea de finantare propune reabilitarea, reconstituirea si punerea in valoare a laturii de vest a Cetatii Alba Carolina, monument de patrimoniu de importanta nationala, prin punerea in valoare a unui ansamblu valoros in suprafata de 46.294 mp, cu fonduri nerambursabile in suma de peste 50 milioane lei.

Practic se vor realiza lucrari la carosabil asfalt platou pe 1850 mp, carosabil pavaj in suprafata totala de circa 17.000 mp, la alei pietonale cu pavaj piatra naturala in suprafata de circa 7500 mp, fiind realizate si un spatiu multifunctional sant in suprafata de 4580 mp, impreuna cu piste pentru biciclete pe 730 mp.

La toate acestea se adauga amenajarea de zone verzi pe 19.500 mp, precum si constructia de poduri auto din beton, poduri de lemn fixe si poduri de lemn mobile. Prin aceste lucrari, aspectul actual al pietei din fata Catedralei Reintregirii din Aba Iulia va fi complet schimbat, revenindu-se la forma initiala a cetatii, cu antesanturi, contragarzi, santuri principale, raveline si bastioane pe latura de vest a fortificatiei.

Dupa cele 27 de luni necesare implementarii acestui proiect, beneficiarul estimeaza ca, va creste gradul de confort si va creste atractivitatea si interesul local pentru atragerea de noi investitii in turism, deoarece zona va prezenta interes pentru organizarea de manifestari culturale, artistice, conferinte etc.

Vorbind despre proiectele de dezvoltare urbana depuse de municipalitatea albaiuliana, domnul secretar de stat Razvan Murgeanu a declarat ca apreciaza eforturile echipei din administratia locala de a atrage fonduri europene nerambursabile in valoare totala de peste 54 milioane de euro.

Acesti bani vor ajuta la dezvoltarea municipiului Alba Iulia prin toate proiectele castigate, domnul Murgeanu subliniind colaborarea eficienta intre autoritati si ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar pentru derularea programului REGIO in Regiunea Centru.

Aceasta colaborare a constat in pregatirea, analiza, contractarea si implementarea acestor proiecte in asa fel incat ele sa devina modele de succes pentru absorbtia fondurilor europene.

„Alba Iulia este un municipiu care isi schimba imaginea pentru localnici, turisti si pentru oricine trece prin oras. Prin cele sapte proiecte semnate pe PIDU in cadrul Programului Regio, municipiul Alba Iulia are posibilitatea de a se dezvolta ca un centru de talie europeana. Acest oras tinde sa devina primul municipiu din Regiunea Centru in care proiectele de dezvoltare urbana prind contur si subliniaza sprijinul de care autoritatile locale beneficiaza prin Programul Operational Regional. Pe de alta parte, saptamana viitoare Alba Iulia nu va mai fi un exemplu singular la nivelul regiunii noastre, deoarece vom semna contractele de finantare pentru proiecte din cadrul PIDU depuse de municipiile Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc. De aceea, devin tot mai importante munca in echipa si colaborarea dintre institutiile implicate in implementarea acestor proiecte, care atrag si alte fonduri, care creeaza locuri de munca, generand venituri financiare, stabilitate sociala si prestigiu”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top