Programul Operational Regional in contextul politicii de coeziune

POR, raport anual

Participantii au subliniat importanta colaborarii intre partile implicate in procesul de atragere a fondurilor europene, nevoia de practici unitare si importanta strategiilor pe termen mediu si lung, astfel incat impactul proiectelor finantate sa fie unul de durata si cu efect multiplicator.

In cadrul conferintei au fost prezentate trei proiecte ca exemplu de bune practici in domeniu: Mansardare corp existent liceul de arte „Balasa Doamna”, Targoviste; Achizitionare de echipament stomatologic nou, mobilier de birou nou si tehnica de calcul pentru modernizare cabinet SC DANIELA COSTACHESCU – MEDICAL SRL si Reabilitarea si modernizarea DJ606, Craiova (DN 85) – Limita Judetului Mehedinti, Jud. Dolj.

Gabriel Friptu, directorul general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional a subliniat ca viitoarea politica de coeziune trebuie sa contribuie decisiv la realizarea obiectivelor „Strategiei Europa 2020„, iar bugetul pentru perioada 2014-2020 trebuie sa sustina in continuare regiunile mai putin dezvoltate ale Europei.

In acest sens, tara noastra considera necesara mentinerea principiilor definitorii ale Politicii de Coeziune, precum concentrarea, proportionalitatea, complementaritatea, aditionalitatea sau parteneriatul.

„Romania sustine mentinerea actualei „chei” de alocare a fondurilor in cadrul Politicii de Coeziune, nivelul de dezvoltare exprimat prin PIB / locuitor trebuind sa reprezinte criteriul fundamental in alocarea resurselor”, a declarat Gabriel Friptu.

Totodata, pentru sustinerea dezvoltarii echilibrate a regiunilor este necesar ca statele membre si regiunile sa aiba posibilitatea de a selecta prioritati si domenii de interventie in functie de conditiile si provocarile socio-economice si teritoriale specifice.

Comisia Europeana a publicat in noiembrie 2010 al cincilea Raport cu privire la coeziunea economica, sociala si teritoriala si au lansat consultarea publica care sa sprijine elaborarea viitoarei politici si pregatirea propunerilor legislative. Consultarea publica se incheie la 31 ianuarie 2011; cei interesati pot consulta documentele aferente la ec.europa.eu/regional_policy/cohesion_report.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top