Pana pe 31 decembrie 2010 se pot depune cererile de acord prealabil pentru finantarea prin rambursare pentru motorina utilizata in agricultura pentru anul 2011

cererea de acord prealabil, motorina

Cererea de acord prealabil pentru finantare prin rambursare se depune la centrul judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Prin aceasta cerere, beneficiarii estimeaza cantitatea de motorina care va fi utilizata in anul 2011 la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura, respectiv in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare si pentru care solicita trimestrial ajutorul de stat.

Precizam ca, pana in prezent, au fost depuse 200 de cereri de acord prealabil pentru finantarea prin rambursare.
Dupa obtinerea acordului prealabil, emis de catre APIA, beneficiarii trebuie sa depuna la centrele judetene APIA o cerere trimestriala pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferentei de acciza.

Cererea se depune pana la finele lunii urmatoare trimestrului pentru care se solicita rambursarea si este insotita de o situatie centralizatoare privind cantitatile de motorina achizitionate in trimestrul respectiv, precum si de documentele prevazute de Ordinul 126/2010 cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit HG 408/2010, pentru motorina utilizata la efectuarea lucarilor mecanice in agricultura se stabileste o acciza redusa de 21 euro/1000 litri. Diferenta dintre acciza standard si cea redusa se acorda ca ajutor de stat sub forma de rambursare.

Informatii suplimentare

Categoriile de beneficiari ai ajutorului de stat pentru motorina utilizata in agricultura:

1. producatorii agricoli, persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale si cele familiale constituite potrivit O.U.G. nr. 44/2008 si/sau persoane juridice, grupuri de producatori recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizatii de producatori recunoscute, dupa caz, care sunt inregistrati in Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantatiilor viticole, alte evidente funciare, care exploateaza terenuri agricole, individual sau in forme de asociere conform legislatiei in vigoare, in scopul obtinerii productiei agricole;

2. organismele / organizatiile de cercetare, respectiv universitatile, institutele si statiunile de cercetare – dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finantare, al caror scop principal este de a realiza cercetare fundamentala, cercetare industriala sau dezvoltare experimentala si de a-si face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie;

3. intreprinderile mici si mijlocii care desfasoara activitatea in domeniul productiei primare agricole, definite conform Legii nr. 346/2004 si prevederilor anexei I la Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008;

4. organizatiile de imbunatatiri funciare si federatiile de organizatii de imbunatatiri funciare inscrise in Registrul national al organizatiilor de imbunatatiri funciare si Administratia Nationala a imbunatatirilor Funciare, asa cum sunt definite in Legea imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, republicata, cu completarile ulterioare.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top