Pensiune si activitati recreationale complexe cu fonduri europene nerambursabile

pensiune, turism, Masura 313

Proiectul, in valoare eligibila de 400 mii de euro, a fost contractat in cadrul masurii de incurajare a activitatilor turistice (Masura 313).

Beneficiarul a primit, prin intermediul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), 200 de mii de euro, respectiv 50% din valoarea eligibila a proiectului.

Pensiunea este realizata pe un teren cu o suprafata de peste 7.000 de metri patrati. In acest spatiu, turistii vor putea desfasura activitati si servicii recreationale complexe.

Constructia pensiunii este omologata de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului la categoria de 4 stele, avand o structura care include demisol, parter, etaj si mansarda, in total dispunand de 13 camere. Dintre aceste 13 camere, 4 sunt apartamente de tip duplex cu cate doua bai, capacitatea de cazare fiind de maximum 37 de locuri.

Beneficiarul a luat in considerare si primirea persoanelor cu handicap locomotor. Astfel, pensiunea beneficiaza de un grup sanitar in zona de servit masa, o camera dubla, o rampa de acces, doua locuri de parcare, toate acestea dedicate exclusiv persoanelor cu dizabilitati locomotorii.

De asemenea, in sprijinul persoanelor cu deficiente de vedere, materialele de informare (cum ar fi meniul) urmeaza sa fie realizate si in alfabetul Braille.

Proiectul este o afacere complexa si cuprinde doua dintre componentele majore ale masurii de investitie din care face parte. Componenta A, care reprezinta investitia in infrastructura de primire turistica, prin construirea pensiunii de 4 stele, si componenta B care reprezinta investitii in activitati recreationale.

Investitiile din cadrul componentei B includ amenajarea unei saune, a unei sali de fitness, a unei sali de primire cu spatiu special amenajat pentru lectura (cu biblioteca), auditii muzicale si jocuri de societate. Totodata, pensiunea va include si un salon cu expozitie de produse certificate ca fiind produse traditionale de marca si unul recreational dedicat jocurilor pentru copii.

Pe de alta parte, in exteriorul constructiei sunt in curs de amenajare un teren de tenis, doua terenuri de sport cu gazon si pentru copii, un loc de joaca in aer liber. Printre serviciile de agrement, vor mai fi posibile si plimbarile cu sania, rafting pe raul Dorna, sauna etc.

In vederea promovarii culturii traditionale, la demisol, vor fi expuse obiecte traditionale, realizate de mesteri populari din zona. Astfel turistii vor putea admira canile, castroanele si oalele de lut, serviciile de tuica, lingurile de lemn, cosuri, covoare taranesti, costume populare, sfesnice, butoaie si mobilier taranesc. Interiorul acestui salon va fi amenajat in stilul culturii traditionale moldovenesti.

Turistii care se vor opri la aceasta pensiune vor putea beneficia de peste 13 locuri de parcare, dintre care doua vor fi pentru persoanele cu handicap locomotor.

Cladirile, caile de acces, zona de agrement si spatiile inconjuratoare se vor incadra in stilul arhitectural specific local.
Bucatele, preparate in bucataria dotata, conform legislatiei in vigoare privind normele Uniunii Europene, vor fi cu specific bucovinean.

Pentru cresterea eficientei energetice pensiunea va dispune de un sistem automatizat de minimizare a consumurilor de energie format din senzori de prezenta pentru iluminat extern si intern, un termosistem integrat, o centrala termica automatizata, o pompa de caldura si panouri solare pentru incalzirea apei.

Pentru evitarea oricarui impact negativ asupra mediului, beneficiarul va folosi pubele ecologice. De asemenea, pe intregul perimetru al terenului se va planta o perdea de brazi.

Din punct de vedere al impactului social, realizarea investitiei va duce la crearea a 20 de locuri de munca.

Informatii suplimentare

Masura 313 – „Incurajarea activitatilor turistice” face parte din Axa III – „Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” si are ca obiectiv general dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale care sa contribuie la cresterea numarului de locuri de munca si a veniturilor alternative, precum si la cresterea atractivitatii spatiului rural.

Obiectivele specifice ale Masurii 313 se refera la crearea si mentinerea locurilor de munca prin activitati de turism, in special pentru tineri si femei, la cresterea valorii adaugate in activitati de turism, la crearea, imbunatatirea si diversificarea infrastructurii si a serviciilor turistice, cat si la cresterea numarului de turisti si a duratei vizitelor acestora.

Obiectivele operationale vizeaza cresterea si imbunatatirea structurilor de primire turistica la scara mica, dezvoltarea sistemelor de informare si promovare turistica, crearea facilitatilor recreationale in vederea asigurarii accesului la zonele naturale de interes turistic.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Masura 313 sunt micro-intreprinderile, dar si persoane fizice neinregistrate ca agenti economici care se vor angaja ca pana la data semnarii contractului de finantare sa se autorizeze.

De asemenea, beneficiari eligibili pot fi si Comunele, prin reprezentantii lor legali, Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara realizate doar intre comune si organizatiile non-guvernamentale, in conditiile in care aplica pentru proiecte de interes public si negeneratoare de profit, acest lucru putandu-se realiza numai in cadrul componentelor „c” si „d” ale acestei masuri.

Investitiile eligibile in cadrul Masurii 313 sunt impartite pe patru componente.

Componenta „a” a acestei masuri se refera la investitii in infrastructura de primire turistica si anume la constructia, modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de primire turistice (structuri agroturistice si alte tipuri de structuri de primire turistice realizate de o micro-intreprindere) avand pana la 15 camere.

Tipurile de structuri de primire turistice care pot fi finantate prin aceasta masura cu functiuni de cazare sunt vilele, bungalow-urile, cabanele turistice, campingurile, satele de vacanta, popasurile turistice, casutele tip camping, pensiunile turistice si agroturistice, etc.

A doua componenta (componenta „b”) se refera la investitii in activitati recreationale. Astfel, aici se incadreaza investitiile private in infrastructura turistica de agrement independenta sau dependenta de structura de primire turistica precum spatii de campare, amenajari de stranduri si piscine, achizitionare de mijloace de transport traditionale pentru plimbari, trasee pentru echitatie, inclusiv prima achizitie de cai in scop turistic (cu exceptia celor pentru curse si competitii) si asigurarea adaposturilor acestora, rafting etc.

Investitiile in infrastructura la scara mica precum centrele de informare, amenajarea de marcaje turistice, s.a. reprezinta cea de a treia componenta (componenta „c”) a Masurii 313.

Prin ultima componenta se poate primi finantare pentru dezvoltarea si marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural – componenta „d”. Asadar, este eligibila elaborarea materialelor promotionale precum prima editare a materialelor in scopul promovarii actiunilor turistice (brosuri de prezentare, panouri de informare, etc).

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top