Fermierii pot solicita adeverinte de la APIA pentru accesarea de credite!

fermieri, adeverinte, APIA, bovine

Aceste credite reprezinta un instrument creat pentru a ajuta financiar fermierii pana la primirea la termen, potrivit legislatiei in vigoare, a primei pe exploatatie pentru bovine la care sunt indreptatiti. Optiunea de a solicita creditul apartine integral fermierului.

Pana la aceasta data, APIA a incheiat conventii cu doua banci comerciale si anume CEC Bank si Raiffeisen Bank.

Potrivit conventiei, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA va elibera o Adeverinta de inregistrare Fermier prin care confirma:

a) ca Beneficiarul a depus cererea de plata pentru PNDC – sectorul zootehnic, la specia bovine, pentru anul 2010;
b) ca s-au efectuat verificarile administrative asupra Cererii de plata a Beneficiarului, pana la data emiterii Adeverintei, conform reglementarilor in vigoare;
c) numarul de animale eligibile pentru prima pe exploatatie (de bovine);
d) ca Beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii Adeverintei si ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite in cadrul PNDC – sectorul zootehnic, la specia bovine, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Inainte de a solicita Adeverinta de la APIA, fermierul trebuie sa solicite bancii de la care doreste sa acceseze creditul pentru PNDC – sectorul zootehnic, specia bovine, o adeverinta in care banca sa specifice contul de credit in care APIA va vira suma cuvenita solicitantului.

Atat adeverinta emisa de banca (creditor) cat si cea de inregistrare a fermierului reprezinta documente tipizate stabilite in cadrul Conventiei.

Mentionam faptul ca Banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe langa o serie de adeverinte / acte doveditoare necesare dosarului, propriile conditii de creditare, stabilite de catre Creditor si aprobate de catre Banca Nationala a Romaniei. Aici sunt incluse si garantii pe care Creditorul le poate solicita din partea Beneficiarului (fermierului).

Reafirmam recomandarea adresata potentialilor beneficiari interesati sa isi aleaga Creditorul numai dupa un studiu atent al conditiilor de creditare impuse de fiecare banca (creditoare), pentru a beneficia de conditiile de creditare cele mai avantajoase si care se potrivesc cel mai bine profilului exploatatiei sale.

Platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic, la specia bovine, reprezinta prima pe exploatatie, in cuantum de 410 lei/cap de bovina (conform prevederilor Hotararii Guvernului nr.1244/2010).

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top