Proiectele europene le dau batai de cap primarilor bistriteni

primari, Bistrita, proiecte

Primariile din Bistrita-Nasaud au reusit sa acceseze anul trecut 73 de proiecte dintr-un total de 100 depuse pe fonduri europene, majoritatea pe masurile 322 si 125 iar valoarea totala a proiectelor finantate depaseste 283 de milioane de euro.

Majoritatea banilor merg catre proiecte de infrastructura locale, dar si pe drumuri forestiere, iar santierele de investitii sunt deschise sau vor fi inaugurate in acest an.

Cu tot numarul mare de finantari exista comune, printre care Feldru care n-au prins niciun ban, iar cei care au castigat proiecte se plang de birocratie. Prefectul Cristian Florian le-a cerut imperativ primarilor sa faca ce stiu si sa castige proiecte: „nu vreau sa mai vad nicio primarie in 2013 fara proiecte in lucru”, le-a cerut prefectul.

Reclamatii pe banda rulanta

Primarii bistriteni s-au plans astazi la o sedinta convocata de Prefectura ca sunt ingropati de birocratie si platesc penalitati din bugetul local din pricina intarzierii cu care functionarii de la Agentiile de dezvoltare le proceseaza diferitele acte la proiectele castigate.

„Asteptam si cate 60 de zile chiar si dupa semnarea contractelor la Agentia de la Satu-Mare, asta dupa ce asteptam numere de inregistrare si avize la Bistrita. In timpul asta noi platim penalitati din buget. Este infiorator ce se intampla”, s-a plans primarul din Maieru, Vasile Bors, sustinut de vocile tuturor celorlalti primari.

Prefectul Florian le-a recomandat sa puna mana pe telefon si sa reclame orice exces birocratic: „lucrurile acestea se rezolva, spune-ti-ne noua cand aveti probleme sau sunati la agentii sa urgenteze”, a sunat recomandarea prefectului.

Primarul din Telciu, Sever Muresan a venit cu o alta sugestie: „propun sa le trimitem agentiilor de dezvoltare si tuturor celor care ne pun intarzie proiectele notificari in scris. Daca nu se sperie, macar noi vom fi acoperiti in acte”, a sugerat prmarul din Telciu.

Primarul din Romuli, Ioan Monita a reclamat obtuzitatea administratiei Parcului Muntii Rodnei: „avem zeci si sute de hectare acolo o multime de comune, dar orice proiect este blocat, pentru ca cei din administratie nu ne lasa sa facem nimic, nici macar sa impadurim”, s-a plans Monita.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top