Ministerul Mediului si Padurilor va continua si in 2011 Programele Rabla si Casa Verde

program Rabla, Casa Verde

„Programul Rabla a avut un succes real in 2010. Au fost casate 190 de mii de masini vechi insemnand 722 de milioane de lei cheltuiti. In anul 2010, prin programul Rabla au fost achizitionate 63 de mii de masini noi. Putem spune ca am salvat productia si vanzarile de masini noi in Romania pentru ca, in anul 2010, s-au vandut in total aproximativ 93 de mii de masini noi”, a declarat László Borbély.

99% din tichetele valorice emise au fost utilizate, cele existente inca pe piata fiind valabile pana la 31 ianuarie.

„Programul Rabla este foarte important pentru ca permite disparitia masinilor vechi, poluante, si pentru ca da posibilitatea cetateanului sa aiba niste bani im plus pentru a-si cumpara o masina noua” – a subliniat ministrul – „prin urmare, din luna februarie vom continua programul in aceeasi parametri, adica 3.800 de lei un tichet cu posibilitatea cumularii a trei tichete” – a adaugat László Borbély.

Un alt program de succes este Casa Verde unde, in momentul de fata circa 17.500 de persoane au depus dosare, dintre care 1700 deja si-au incasat banii de la Administratia Fondului pentru Mediu, iar judetul Mures se afla pe locul 5 pe tara cu 561 de cereri pentru care au inceput deja efectuare platilor – s-a mai anuntat la conferinta de presa.

Totodata, László Borbély a atras atentia autoritatilor locale si institutiilor ca termenul programului Casa Verde s-a extins pana pe 31 ianuarie, sesiune destinata institutiilor publice si cultelor.

O alta prioritate a ministerului este continuarea impaduririlor intr-un ritm mai alert decat anul precedent, in contextul in care 2011 este anul international al padurilor.

Ministrul a mai anuntat ca, in aceasta primavara se va lansa programul Piste pentru Biciclisti, care se va adresa atat mediului urban, cat si celui rural.

Facand referire la sesiunea pentru canalizare si statii de epurare lansata la AFM, László Borbély a anuntat ca „au fost depuse in jur de 900 de proiecte din care pot fi aprobate circa 100. Pentru celelalte exista ordonanta propusa de Ministerul Mediului si Padurilor si de Ministerul Dezvlotarii – Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, prin care se aloca 1,3 miliarde de lei. Mecanismul consta in organizarea de licitatii, pe regiuni, privind lucrarile de canalizare si epurare, constructorul vine cu un credit furnizor contractat la o banca si noi, din 2013 cand facem receptia lucrarii, platim banii aferenti proiectului”.

In ceea ce priveste bilantul anului 2010, la nivelul judetului Mures Ministerul Mediului si Padurilor a alocat 24 de milioane de lei pentru lucrari ce tin de ANAR sau Romsilva, iar pentru anul 2011 vor fi angajate 38 de milioane de lei.

Ministrul a mai subliniat ca, in timp ce in perioada 2007-2009 s-au primit 10 milioane de lei pentru programe multianuale, in anul 2010 s-au alocat 20 de milioane de lei, iar pentru 2011 se vor aloca circa 30 de milioane de lei.

„Ii felicit pe primarii care au accesat bani de la Fondul de Mediu pentru ca Judetul Mures este foarte activ in acest sens. in momentul de fata sunt 34 de proiecte in derulare in valoare de circa 40 de milioane de lei. Numai la programul privind parcurile judetul Mures are 16 proiecte aprobate, in valoare de aproape 11 milioane de lei, din aproximativ 260 de proiecte la nivel national. Pe partea de apa si canalizare, 46 de proiecte au fost depuse din judetul Mures ceea ce indica preocupare si interes din partea primarilor”.

Referindu-se la activitatea ministerului din 2010 ministrul a recunoscut ca „a fost un an greu, un an cu masuri dure, dar, la nivelul Ministerului Mediului si Padurilor, numai in ultimile doua saptamani din decembrie, am reusit sa dam 120 milioane de lei, in plus fata de ce am avut, pentru investitii. Motivul a fost acela ca am fost pregatiti, terminand anul 2010 fara un leu datorie catre contractori”.

Totodata a adaugat ca „vom continua in acest ritm pentru ca este important sa dam bani pentru investitii de mediu si sa ne gospodarim cat mai eficient cu banii pe care ii avem”.

Sursa: Ministerul Mediului si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top