Credite pentru achitarea datoriilor la buget

De avantajele acestui sistem vor beneficia atat datornicii cat si bancile. Datornicii pot beneficia de dobinzi mai mici, iar bancile de o avalansa de clienti. Creditul se acorda doar pentru plata datoriilor la bugetul consolidat. Potentialii solicitanti ai unui asemenea credit sint aproximativ 50.000 de firme care au datorii la bugetul statului. In plina campanie a Ministerului Finantelor de executare silita a firmelor cu datorii la bugetul de stat, bancile comerciale scot un nou produs, anume creditele pentru plata obligatiilor bugetare.

Procedura este simpla astfel, dupa ce solicitantul depune o cerere la banca, aceasta solicita la Fisc situatia obligatiilor firmei, iar pe baza ei acorda un imprumut in suma egala cu datoriile la bugetul statului. In felul acesta banca se asigura ca firma a scapat de grija datoriei la stat si se poate ocupa numai de cea catre banca. Luand imprumut de la banca, datornicii la stat scapa mai ieftin de returnarea banilor. Dobinda perceputa de Fisc pentru datoriile firmelor este de 22% pe an, iar la banci in medie de 14% pe an, iar daca suma imprumutata este mare, poate ajunge la 12%.

Cum e prevazut, solicitantii trebuie sa indeplineasca anumite criterii, bancile impunind mai multe conditii. Creditul pentru achitarea obligatiilor bugetare se acorda doar pentru achitarea obligatiilor la bugetul consolidat, pe o perioada de maximum 5 ani, fara perioada de gratie. Imprumutul se acorda numai in lei. Banca ofera consultanta gratuita la intocmirea documentatiei de creditare, volumul imprumutului stabilindu-se in functie de valoarea totala a obligatiilor restante si posibilitatile de rambursare. Scadenta poate fi lunara sau trimestriala, fara a fi depasita perioada maxima de creditare si in functie de capacitatea de rambursare rezultata.

Solicitantii nu trebuie sa fie in faliment sau in desfasurarea procedurii de executare silita. In cazul societatilor pe actiuni, se va solicita si inscrierea la registrul comertului si avansarea spre publicare in Monitorul Oficial Partea a IV-a a hotaririi adunarii generale de contractare a imprumutului. Se accepta drept gaj garantiile reale imobiliare, privilegiul sau ipoteca, garantiile reale mobiliare, depozitul bancar, certificate de depozit, certificate de depozit cu discount, titluri la ordin si titluri nominative la actiuni, cesiune de creanta, echipamente, instalatii.

Sursa: , Cotidianul online, 22 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top