Incepe implementarea proiectelor pentru dezvoltarea Polului de Crestere Brasov cu fonduri REGIO

implementare, Pol de Crestere Brasov

Proiectele contractate, in valoare totala de peste 7 milioane euro, fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Brasov si au fost depuse spre finantare la sediul ADR Centru din Alba Iulia, in cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operational Regional.

La eveniment au participat domnul Razvan Murgeanu, secretar de stat in cadrul MDRT, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru si domnul George Scripcaru, primarul municipiului Brasov, oras care va beneficia de fondurile nerambursabile.

Municipiul Brasov si zona sa metropolitana a fost desemnat, prin HG nr. 998/2008 ca pol de crestere la nivelul Regiunii Centru. In acest areal se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala.

Prin intermediul Axei prioritare 1 a Programului Operational Regional, in polul de crestere Brasov se finanteaza investitii in infrastructura urbana si pentru imbunatatirea calitatii vietii, pe baza Planurilor Integrate de Dezvoltare (PID) care pot contine mai multe proiecte individuale, axate pe dezvoltarea infrastructurii, in domeniul social, sau pentru sprijinirea mediului de afaceri.

La nivelul zonei metropolitane a fost creata o agentie metropolitana care se ocupa de realizarea si implementarea Planului Integrat de Dezvoltare si a proiectelor aferente acestuia.

Lista proiectelor individuale care vor sprijini realizarea acestor obiective include un numar de 130 de proiecte integrate (141 proiecte individuale), care vor fi finantate atat prin intermediul Programului Operational Regional Axa prioritara 1, cat si din celelalte axe ale POR, celelalte programe operationale, bugetul de stat sau bugetul local, si alte surse private.

Dintre cele 41 de proiecte individuale, incluse in PID Pol de crestere Brasov, care pot fi finantate in cadrul programului REGIO, in municipiul Brasov au fost semnate contractele de finantare pentru initiativele „Amenajare Piata Unirii” si „Pasaj rutier calea ferata – str. Independentei / Pasaj rutier – Str. Independentei”.

Prin proiectul ce prevede amenajarea si reorganizarea functiunilor publice din zona Piata Unirii, aproximativ un milion euro fonduri nerambursabile vor fi alocati finantarii investitiilor in asigurarea functiunii de spatiu public pentru pietoni, precum si reorganizarea schemei de circulatie auto in piata respectiva.

Astfel, prin acest proiect, care se va derula pe o perioada de 12 luni se urmareste fluidizarea circulatiei auto pe axul principal de derulare a circulatiei spre cartierul Schei si obiectivele turistice situate in amonte de acestea, precum si gradarea circulatiei in zona, in scopul diminuarii impactului negativ asupra cadrului istoric urbanistic.

Lucrarile in perimetrul pietei Unirii vor duce la modernizarea a peste 6350 mp, urmand sa fie montate 25 corpuri pentru iluminatul de siguranta precum si 55 proiectoare multifunctionale pentru iluminat arhitectural. Beneficiarul estimeaza ca, prin acest proiect, va creste cu 10% numarul de vizitatori la obiectivele turistice de patrimoniu national.

Cu acelasi procent este de asteptat sa creasca si numarul persoanelor care utilizeaza mijloace de transport in comun in acest areal, fiind astfel redus timpul de calatorie in interiorul municipiului Brasov, in zona Pe Tocile – Piata Teatrului.

In ceea ce priveste investitia la pasajele rutiere de pe strada Independentei, prin proiectul „Pasaj rutier calea ferata – str. Independentei / Pasaj rutier – Str. Independentei” se vor atrage fonduri nerambursabile de peste 4,3 milioane euro pentru asigurarea unei conexiuni rutiere rapide si directe intre Zona Economica Coresi – Cartierul Bartolomeu – viitorul Campus Universitar Genius. Acest lucru va fi posibil prin realizarea unui pasaj suprateran de traversare a magistralei CF-300: Brasov – Sighisoara, cu o lungime totala a lucrarilor de peste 670 metri.

Obiectivele acestui proiect, ce se va derula pe o perioada de 25 de luni, vizeaza fluidizarea traficului si reducerea duratei de deplasare cu un procent de 22% pe axa Est-Vest, ca urmare a eliminarii timpilor de asteptare la trecerea la nivel cu calea ferata. De asemenea, se va realiza o legatura rutiera care va imbunatati considerabil accesibilitatea si mobilitatea spre zonele de dezvoltare vizate de municipalitatea brasoveana.

Eliminandu-se stationarea la actuala bariera, beneficiarul finantarii considera ca se vor imbunatati si conexiunile Polului de Crestere Brasov la nivel regional. Prin lucrarile propuse va fi construit un pasaj rutier cu o lungime de 256,40 m, precum si rampe de acces si racorduri cu strazile Independentei si Buzesti.

Pe langa acest obiectiv principal, vor fi realizate un sens giratoriu, sistemul de colectare a apelor pluvial si stalpii de iluminat public. In plus, in intreaga zona vor fi amenajate spatii verzi in suprafata de peste 1660 mp.

„Aceste proiecte demonstreaza interesul autoritatilor locale din Zona Metropolitana Brasov de a investi masiv in infrastructura, pentru cresterea calitatii vietii si pentru atragerea turistilor in zona. Vorbim din ce in ce mai mult de proiecte realizate dupa principii noi, de dezvoltare pe baza unor planuri integrate, prin care rezultatele finale aduc beneficii directe pentru cetateni, atat celor din municipiul Brasov, cat si celor din zona adiacenta sau vizitatorilor Regiunii Centru. Din acest moment incepe munca echipelor de implementare ale acestor proiecte, prin care profesionalismul si implicarea in a duce la bun sfarsit activitatile propuse si finantate prin proiecte vor duce la absorbtia eficienta a fondurilor europene. Din partea noastra vor beneficia de tot sprijinul necesar deoarece astfel de proiecte vor genera dezvoltarea pe lunga durata a regiunii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

„Prin proiectele semnate azi va demara procesul investitional in jurul celui mai mare municipiu din Regiunea Centru. Investitiile din acest areal se concentreaza pe infrastructura urbana, deoarece Brasovul doreste sa devina nu doar un mare centru industrial al tarii, ci si cel mai important centru turistic al Romaniei. Evenimentele programate sa se desfasoare la Brasov in urmatorii ani trebuie sa fie sustinute de o dezvoltare coerenta, bine gandita, pe baza proiectelor finantate din surse nerambursabile si din surse private, in asa fel incat sa duca la imbunatatirea climatului socio-economic din intreaga zona metropolitana. Cetatenii vor observa foarte curand impactul acestor proiecte in viata comunitatii, asa cum au observat deja investitiile realizate in soseaua de centura, sau la scolile din municipiu. Pana la urma, colaborarea eficienta dintre autoritatile publice locale si organismele care sunt implicate in atragerea fondurilor europene trebuie sa se traduca in aspecte concrete, strazi, scoli, spitale modernizate si intreprinderi retehnologizate, care sa creeze locuri de munca si bunastare sociala”, a declarat domnul Razvan Murgeanu secretar de stat in cadrul MDRT.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top