Proiect pentru extinderea si reabilitarea sistemelor de apa din cinci orase din Gorj

Gorj, sisteme de apa, POS Mediu

Potrivit acestuia, durata lucrarilor este cuprinsa intre anii 2007-2013 prin Programul Operational Sectorial de Mediu, dar contractarea lucrarilor a fost semnata in anul 2008 si are ca termen de finalizare anul 2012. Scopul principal al proiectului este imbunatatirea calitatii apei pentru atingerea standardele europene.

„In acest moment de desfasoara servicii, lucrari si achizitii de echipamente in Targu-Jiu, Motru, Ticleni, Targu-Carbunesti si Bumbesti-Jiu, cele cinci localitati care vor beneficia de investitii la sistemele de apa. Lucrarile propriu-zise vor consta in reabilitarea captarilor de apa, reabilitarea campurilor de puturi si inlocuirea partiala a conductelor din transport, reabilitarea statiilor de tratare a apei de la Targu-Jiu, Bumbesti-Jiu si Targu-Carbunesti, constructia unor noi statii de clorinare in localitatile Motru, Ticleni si Bumbesti-Jiu si constructia a trei statii noi de epurare a apelor uzate in Bumbesti-Jiu, Targu-Carbunesti si Ticleni”, a precizat Ion Popescu.

Directorul SC Aparegio SA a adaugat ca lucrarile efectuate in cadrul proiectului vor duce la cresterea accesului populatiei la surse de apa potabila sigure si eficient exploatate, cresterea nivelului de racordare a populatiei la sistemul centralizat de colectare a apelor uzate, reducerea nivelului actual de infiltratii si evitarea deversarii directe a apei reziduale in apele de suprafata, precum si marirea capacitatii de tratare a apelor uzate orasenesti, indeplinindu-se astfel cerintele Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane.

De asemenea, odata cu finalizarea lucrarilor de reabilitare si extindere a sistemului de apa din cele cinci localitati, se va modifica si tariful platit de populatie pentru un metru cub de apa consumat.

„La contractarea lucrarilor s-a stabilit ca tariful platit sa nu depaseasca 4% din totalul veniturilor unei familii, in prezent procentul fiind de 2%. Astfel, daca acum la Targu-Jiu se plateste 1,3 lei pentru un metru cub iar la Motru, Targu-Carbunesti si Ticleni 2,6 lei pe metrul cub, dupa 2012 tariful va fi acelasi pentru toate localitatile. Este probabil sa ajunga in jur de 4,3 lei”, a spus Ion Popescu.

Proiectul are o valoare totala de 90,75 milioane euro, fiind cofinantat in proportie de 83,36% de catre Uniunea Europeana-Fondul de Coeziune si 16,64% cofinantare nationala, din care 1,92% de la bugetele locale si 1,96% de la SC Aparegio SA.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top