Trei clujeni, condamnati la inchisoare cu suspendare pentru tentativa de frauda din fonduri europene

frauda, fonduri europene

Fostul primar din comuna Ciuruleasa, Ioan Mihalachi, a fost condamnat pentru tentativa de frauda din fonduri europene. Alaturi de fostul primar, in cauza au mai fost condamnati la inchisoare cu suspendare si trei angajati ai firmelor care au executat proiectul finantat cu bani europeni.

Instanta a mentinut decizia Tribunalului Alba prin care fostul primar a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. Aceeasi pedeapsa a fost aplicata de judecatori si pentru doi angajati ai societatii „Ben & Ben Serv” SRL Cluj-Napoca – Ovidiu Marius Rusu si Laura Spataru, dar si pentru administratorul SC „Alpro Consult” SRL Cluj-Napoca, Adrian Lengher.

Investitie controversata

„Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursurile formulate de DNA si de inculpati”, a declarat Cosmin Muntean, purtatorul de cuvant al instantei de judecata. Cei patru inculpati au fost trimisi in judecata in august 2007 de procurorii DNA Alba Iulia pentru infractiuni de coruptie. Mihalachi a fost acuzat de fals si tentativa de fals in vederea obtinerii pe nedrept a unor fonduri europene. Ceilalti trei au fost judecati pentru savarsirea infractiunii de complicitate la frauda din fonduri europene. Dosarul are legatura cu un proiect de investitii din fonduri Sapard, in valoare de 3,38 de milioane de lei, privind modernizarea unui drum de pe teritoriul comunei.

In derularea investitiei au fost implicate cele doua societati comerciale din Cluj-Napoca. „Ben & Ben Serv” SRL, patronata de omul de afaceri Ioan Bene, a realizat modernizarea drumului, iar „Alpro Consult” a oferit serviciile de consultanta.

„Inculpatul Mihalachi Ioan a incercat obtinerea decontarii sumei de 621.012 lei, reprezentand prima transa de bani din contract, folosindu-se de un numar de 72 de inscrisuri intocmite in fals de inculpatii Rusu Ovidiu Marius, Spataru Laura Mirela si Lengher Adrian”, a declarat procurorul DNA care a sustinut cauza in instanta de judecata.

Si-a sustinut nevinovatia

Ioan Mihalachi si-a sustinut permanent nevinovatia. A declarat in fata judecatorilor ca a semnat documentele care i-au fost oferite pentru a deconta lucrarile realizate pana la momentul respectiv.

Lucrarile de modernizare a drumului respectiv au fost finalizate cu intarziere de un an. Pentru ca proiectul a fost suspectat de coruptie, Agentia Sapard, transformata ulterior in Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), a refuzat sa mai efectueze platile, desi drumul a fost modernizat pe cheltuiala firmei din Cluj. Firma a dat in judecata Consiliul local si Primaria Ciuruleasa si a obtinut o sentinta definitiva prin care administratia locala a comunei din Apuseni a fost obligata sa plateasca suma de 2,8 milioane de lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top