Nou program de interes national, „Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice”

camine

Programul „Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice” se adreseaza, in primul rand, autoritatilor administratiei publice judetene si locale care decid pana la data de 31 martie 2011, daca se inscriu in acest program si doresc infiintarea de camine pentru persoane varstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au in subordine si care sunt mentionate in Hotararea adoptata de Guvern.

Potrivit ministrului Sanatatii, pot accesa acest program si alte autoritati locale care au in subordine spitale ce nu au fost mentionate explicit in actul normativ.

Programul se va derula pe o perioada de aproximativ 3 ani, incepand cu prima zi a lunii aprilie 2011 si pana in data de 31 decembrie 2013 si are ca scop asigurarea unei ingrijiri de lunga durata si de calitate pentru persoanele varstnice care si-au pierdut autonomia functionala si nu-si mai pot continua viata in conditii de siguranta la propriul domiciliu

Timp de 33 de luni, caminele nou infiintate in acest program vor fi finantate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Bugetul total este de 200.000 000 lei, iar pentru anul acesta va fi alocata suma de 55.000 000 lei.

Ministerul Sanatatii estimeaza ca, prin acest program vom putea asigura ingrijirea si asistarea unui numar cuprins intre 1500-4200 persoane varstnice, in functie de cate din unitati sanitare propuse de catre noi vor fi reorganizate.

Conform datelor Ministerului Muncii, in prezent, in Romania exista un numar insuficient de camine pentru persoane varstnice, raportat la cel al persoanelor varstnice care au nevoie de servicii sociale. Astfel, la sfarsitul anului trecut erau inregistrate 130 camine, din care 77 camine publice cu capacitate totala de 5 304 locuri si 53 camine ale asociatiilor si fundatiilor cu o capacitate de 1850 locuri. In acelasi timp, numarul solicitarilor pe listele de asteptare era de 4180 de persoane.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca personalul sanitar din cele 67 unitati sanitare, insemnand 677 de medici si 2.085 de asistenti medicali va fi preluat in cadrul caminelor pentru varstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeasi specialitate.

„Nimeni nu isi va pierde locul de munca, avem nevoie de personal calificat”, a afirmat CSEKE Attila, ministrul Sanatatii.

„Este pentru prima data cand statul finanteaza, integral de bugetul de stat, fara implicarea autoritatilor locale sau a ONG-urilor o serie de unitati destinate ingrijirii persoanelor varstnice”, a mai adaugat ministrul Cseke.

De asemenea, pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale primare in anumite zone ale tarii, la initiativa autoritatilor locale exista posibilitatea infiintarii unor centre de permanenta, in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 7/2011, a caror finantare va fi asigurata din fonduri bugetare.

Centrele de permanenta vor asigura asistenta medicala primara in zilele saptamanii, de luni pana vineri, intre orele 15-8 h, si sambata-duminica, 24 de ore din 24, contribuind semnificativ la accesul direct si imediat al pacientilor la orice ora la servicii medicale.

Sursa: Ministerul Sanatatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top