Reabilitarea centrului istoric Alba-Iulia – un proiect ambitios de punere in valoare a Cetatii Albe Carolina!

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Cetatea Alba Carolina se desfasoara sub semnul respectului fata de banul public si de tot ceea ce reprezinta Alba Iulia in patrimoniul cultural national si istoric. In urma lucrarilor de refunctionalizare si remodelare a cailor de acces auto si pietonal, dar si a spatiilor verzi din zona istorica sau din alte zone ale municipiului (ex. Str. Dobrogei), se vor recupera o serie de materiale si mobilier urban din zestrea actuala a strazilor.

„Administratia locala nu va vinde piatra cubica, aceasta isi va gasi un loc binemeritat in alte zone din oras, cum ar fi, de exemplu, la accesle dinspre Caroline in interiorul Cetatii si pentru circuitul perimetral al acesteia, dar si in zona unor lacase de cult (ex. Manastirea de la Schit care a solicitat astfel de materiale)”, declara primarul Mircea Hava.

Relocarea pietrei cubice se face deoarece specificatiile tehnice ale proiectului prevad in zona istorica folosirea unor placi de granit de diverse dimensiuni si culori care vor evidentia tipul si functionalitatea spatiilor (pista de biciclete, auto etc.). In total se vor desface dalaje din beton prefabricat si pavaje din regimul pietonal si auto pe o suprafata de 43000 mp. Materialele sunt depozitate in curtea Palatului Principilor. Dalele sunt si ele recuperate, iar o parte au fost deja refolosite la lucrarile de amenajare a parcajelor si trotuarelor care se desfasoara in cartierul Ampoi II, pe strada Orizontului si alte zone din oras. Mobilierul urban – banci si cosuri de gunoi – va fi reamplasat pe axul Parcul Unirii – Bulevardul Transilvaniei, raspunzand astfel solicitarilor asociatiilor de proprietari de crestere a confortului urban, in acelasi timp se va uniformiza mobilierul stradal din acest perimetru. Masa lemnoasa rezultata in urma reconversiei platformei urbane din interiorul cetatii se cubeaza si va primi un act de punere in valoare din partea Ocolului Silvic Alba urmand sa fie valorificata.

Derularea proiectului „REABILITAREA CENTRULUI ISTORIC ALBA IULIA, FORTIFICATIE DE TIP VAUBAN – CAI DE ACCES, ILUMINAT EXTERIOR SI MOBILIER URBAN. ZONA INTERIOARA” confirma presupunerile specialistilor in istorie si arheologie legate de incarcatura culturala din perioadele istorice trecute.

Descoperirea bisericii crestine de secol X sau a templului dedicat zeitei Nemesis reafirma importanta incontestabila pe care Alba Iulia a avut-o de-a lungul epocilor istorice, precum si pozitia de sit unicat pe plan mondial.

Proiectul se implementeaza pe durata a 28 de luni. Valoarea totala a proiectului este de 76 087 835,63 lei, din care valoarea eligibila nerambursabila din FEDR 47 982 082,28 lei, valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national 10 539 934,69 lei, contributia beneficiarului 17 565 818,66 lei.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top