Vrem bani UE intr-un an cat in ultimii patru

grad de absorbtie

Autoritatile romane au obiective ambitioase in ceea ce priveste atragerea banilor europeni. Catalin Vatafu, consilier al premierului Emil Boc, a declarat recent ca gradul de absorbtie de fonduri structurale ar putea ajunge pana la finele anului la 25%. Adica de peste doua ori mai mult decat a atras Romania in ultimii patru ani.

Pana la 22 aprilie, tara noastra a absorbit fonduri europene in valoare totala de 2,35 miliarde de euro, adica 11,6% din totalul sumelor alocate de Uniunea Europeana in perioada 2007-2013.

Atingerea acestui grad de absorbtie depinde insa in foarte mare masura de autoritati, de mediul de afaceri, dar si de bancile comerciale, care au un rol foarte important in asigurarea cofinantarii proiectelor.

Astfel, printre premisele ce stau la baza cresterii mai accelerate a ratei de absorbtie se inscriu modificarile legislative care permit aducerea in garantie pentru finantarile bancare a activelor cumparate cu bani UE in proiect si obligativitatea prezentarii scrisorii de confort inca de la depunerea proiectului.

Aceasta din urma conditie este obligatorie din luna februarie a acestui an pentru toate proiectele a caror cofinantare privata reprezinta cel putin 100.000 de euro.

„Scrisoarea de confort reprezinta o solutie pentru cresterea numarului de proiecte implementate, dar este foarte importanta colaborarea cu autoritatile”, a subliniat Marius Radu, coordonatorul departamentului Fonduri Europene in cadrul UniCredit tiriac Bank.

Solutii pentru proceduri mai simple

Principalele preocupari pentru cresterea gradului de absorbtie sunt, in prezent, simplificarea procedurilor de verificare a documentatiei pentru certificarea cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor.

Catalin Vatafu a anuntat ca la nivelul Guvernului a fost format un grup de lucru in care se analizeaza solutii pentru reducerea perioadei de rambursare a cheltuielilor catre beneficiari. Astfel, se are in vedere incadrarea intr-un termen de 90 de zile.

Reprezentantul Guvernului a mai spus ca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor i-a demotivat pe multi angajati din autoritatile de management, care „rup poarta” la ora 16.30.

„Stim cu totii ca cei din autoritatile de management beneficiaza de un spor de pana la 75% din salariul de baza pentru activitatea pe care o desfasoara, insa masurile de austeritate luate la jumatatea anului trecut au avut un recul nefericit, inclusiv in randul autoritatilor de management si inclusiv asupra personalului acestora”, a spus Vatafu.

Parteneriat

O alta solutie pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor este constituirea parteneriatului consultant-banca-beneficiar inca din faza de depunere a proiectului.

„Masurile de austeritate luate la jumatatea anului trecut au avut un recul nefericit, inclusiv in randul autoritatilor de management”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top