Avem un nou Cod al Muncii

Codul muncii

Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare, la 1 Mai, dar isi va face simitite efectele incepind de astazi. Astfel, s-au stabilit noi sanctiuni contraventionale in cazul nerespectarii unor obligatii legale cum ar fi primirea la munca a pina la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca, care se va pedepsi cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

Potrivit noului Cod al muncii, si prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Noua legislatie a muncii a introdus si raspunderea penala a angajatorului. Astfel, se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de cinci persoane, fara incheierea unui contract individual de munca si cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda penala, refuzul repetat de a permite accesul in spatiul unitatii a inspectorilor de munca.

In cazul savirsirii unor infractiuni, instanta de judecata poate stabili sanctiuni complementare cum ar fi: pierderea totala sau partiala a dreptului angajatorului de a beneficia de prestatii, ajutoare sau subventii publice, inclusiv fonduri UE gestionate de autoritatile romane. In noul Cod al muncii au fost abrogate dispozitiile privind clauzele, efectele si nivelul la care pot fi incheiate contractele colective de munca.

Perioada de proba de 90 de zile

Incepind de astazi, angajatorii au obligatia legala expresa de a informa salariatul cu privire la fisa postului, iar perioada de proba va putea avea o durata de cel mult 90 de zile calendaristice in cazul functiilor de executie si 120 de zile calendaristice pentru functii de conducere.

Modificari au fost facute si in cazul absolventilor institutiilor de invatamint superior, primele sase luni de la debutul in profesie fiind considerate perioada de stagiu. In cazul perioadei de proba, pe durata sau la sfirsitul ei, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Modificari au fost facute si in cazul perioadei de preaviz, aceasta fiind de 20 de zile lucratoare in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, 20 de zile lucratoare in cazul demisiei, pentru salariatii cu functii de executie si 45 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de conducere.

Durata maxima legala a timpului de munca nu va putea depasi 48 de ore pe saptamina, inclusiv orele suplimentare, iar munca suplimentara va trebui compensata prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, sporul pentru lucrul pe timp de noapte creste de la 15 la 25% din salariul de baza daca timpul lucrat reprezinta cel putin trei ore de munca de noapte.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top