Beneficiarii a trei proiecte cu finantare europeana, pusi sa returneze 740.000 lei

proiecte

Fondurile europene nerambursabile pot fi o binecuvintare pentru unii sau o mare bataie de cap pentru altii. Fie ca a fost vorba de birocratia aferenta intocmirii documentelor, a procedurilor standard sau a neatentiei, trei dintre beneficiarii FEADR au fost nevoiti sa returneze sumele primite, dupa controalele efectuate de Curtea de Conturi sau comisiile Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Pe lista celor care trebuie sa inapoieze banii primiti se numara si societatea Pig Farm de la Coarnele Caprei, administrata de Mihai Tibucanu.

Proiectul aprobat in august 2008, cu o valoare eligibila de 1,9 milioane de euro, presupunea construirea, pe linga cele cinci hale pe care le detinea deja, cu 1.000 de purcei in fiecare, altor cinci hale, intreaga activitate urmind a fi mecanizata si automatizata. La inceputul lunii trecute, in urma unui control efectuat de Curtea de Conturi, societatea a fost notificata sa inapoieze 60.600 de lei pentru nerespectarea proiectului.

„Am renuntat la o parte din constructie, iar proiectantul nu a mai cuprins modificarile in proiect. Eu cum nu ma pricep la asa ceva, o sa imprumut si o sa-i dau (n.r. – banii) inapoi. Asta este! Greseala se plateste”, a spus Tibucanu.

Desi proiectul a avut initial o valoare eligibila de 1,9 milioane de euro, administratorul Pig Fram sustine ca valorea finala va fi de 1,1 milioane euro. „Am sa renunt la drumuri, alei si garduri. Am renuntat si la cheltuielile neprevazute, ca nu am avut probleme cu fundatia, si, in final, cred ca proiectul este de 1,1 milioane de euro”, a incheiat Tibucanu.

Si la primaria Helesteni au fost gasite nereguli in urma controalelor. Proiectul s-a ridicat la 2,5 milioane de euro si a presupus modernizarea a 7,67 kilometri de drum si achizitii de utilaje pentru intretinerea drumurilor si spatiilor verzi. Pentru diferite erori administrative si primirea unui avans mai mare decit era cazul, primaria a returnat anul trecut 665.000 de lei. Primarul sustine ca a ajuns in aceasta situatie din cauza birocratiei si a faptului ca cei de la APDRP nu au fost specialisti.

„Nu au stapinit procedurile. Ba este taxa de drum, ba nu este. Le-am dat banii, ei mi i-au dat inapoi, apoi i-au cerut din nou. Am mai renuntat la diferite aspecte din proiect si am facut o economie de 42%, dar ni s-a acordat avansul la valoarea initiala. Practic am returnat banii lor. Noi am mers cu proiectul mai repede decit procedurile lor”, a precizat Constantin Hara, primarul comunei Helesteni.

De la societatea B2B Agency Iasi s-au recuperat 12.000 de lei la finele anului trecut, neregula gasita fiind lipsa fiselor avizate pentru achizitiile facute. Cu toate acestea administratorul societatii sustine ca nu are cunostinta de asa ceva.

„Da, am depus un proiect pe FEADR, care este si implementat. Dar nu aveti informatiile corecte. Nu este vorba de noi”, a sustinut Laurentiu Stratan, administratorul B2B Agency Iasi. La nivelul regiunii de Nord-Est, 17 beneficiari au fost pusi in situatia de a inapoi diferite sume, valoarea totala a debitelor ridicindu-se la 1,39 de milioane lei.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top