UE va schimba metodele de finantare a agriculturii

agricultura

„Principiile de finantare a activitatilor agricole se vor schimba, potrivit sugestiilor exprimate in dezbaterile publice, insa nu avem intentia de a modifica plafoanele de cofinantare”, a declarat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, aflat zilele trecute intr-o vizita in judetul Cluj.

El a explicat ca va exista o trecere de la platile directe, istorice (practicate acum) la un sistem adaptat fiecarei ferme in parte.

De asemenea, nu se va mai tine cont doar de nivelul productiei, ci si de marimea fermei. Probabil, plata directa, de sute de mii sau milioane de euro la fermele mari nu e cea mai buna solutie, trebuie sa gasim formule de sprijin mai diversificate. Dar nu vrem nici sa facem haiducie, sa luam banii de la fermele mari si sa-i dam celor mici.

Principalul obiectiv al viitoarei Politici Agricole Comune va fi combinarea eficientei economice cu performanta ecologica, astfel incat fermele sa fie si profitabile, dar si prietenoase cu mediul inconjurator, a precizat Ciolos. In fine, el a mai aratat ca fermierii se vor putea asocia pentru a depasi momentele critice, constituind fonduri mutuale care vor primi si un sprijin comunitar.

Mai exact, „atunci cand pe piata sunt preturi bune, producatorii isi pot depune o mica parte din profituri intr-un astfel de fond, iar atunci cand preturile scad dramatic apeleaza la el pentru a depasi momentul”, a conchis oficialul european.

Pilonii viitoarei Politici Agricole a UE

Platile directe, masurile de piata si dezvoltarea rurala bazata pe inovare si diversificare vor fi principalii piloni ai viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) ce se va aplica in perioada 2014-2020. Platile directe vor avea in continuare cea mai mare pondere, ca suma alocata in cadrul PAC. In cazul celui de-al doilea pilon, masurile de piata vor avea o componenta de protejare a fermierilor fata de fluctuatia preturilor de pe piata.

Un fel de plasa de siguranta prin care, in cazul unor crize provocate de preturi (cum a fost cea a laptelui), Comisia Europeana intervine si cumpara de pe piata surplusul de produs. in completarea acestei masuri va veni sprijinirea fermierilor de a se asocia in fonduri mutuale. Cel de-al treilea pilon al PAC consta in sprijinirea fermierilor „mai indrazneti, care vor sa-si diversifice productia si sa depaseasca astfel barierele impuse de traditiile locale nu tocmai benefice in agricultura moderna”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top