Agentia Sapard, asaltata de cereri in luna mai

Tot mai multe persoane sunt interesate sa acceseze fondurile SAPARD. Interesul se manifesta mai ales pentru investitiile in sectorul de lapte, carne si produse din carne, legume si fructe, valoarea totala a cererilor de finantare din luna mai ridicandu-se la 28,84 milioane euro. In luna mai, au fost inregistrate la Agentie 112 cereri de finantare in valoare totala de peste 44 milioane de euro, reprezentand aproximativ 25% din totalul fondurilor solicitate pana in prezent pentru masurile de finantare privata.

Cele mai solicitate investitii sunt cele privitoare la exploatatiile agricole (Masura 3.1), pentru care au fost depuse 52 de proiecte, cu o valoare totala de 9,88 milioane de euro. In cadrul acestei masuri, cele mai multe solicitari (39) sunt pentru culturile de camp, potrivit datelor Agentiei SAPARD. Pentru Diversificarea activitatilor economice din mediul rural (Masura 3.4) au fost depuse 41 de proiecte, in valoare de 5,35 milioane de euro, din care cele mai multe vizeaza turismul rural (26 de proiecte), precum si apicultura si cresterea melcilor (12 proiecte). Alte 19 cereri de finantare vizeaza proiecte pentru imbunatatirea procesarii si marketingului produselor agricole si piscicole (Ma- sura 1.1).

Specialistii Agentiei avertizeaza ca, pentru a fi acceptata, cererea de finantare depusa la birourile regionale trebuie sa fie completa din punct de vedere al documentatiei. Dupa verificarea pe teren, solicitantii trebuie sa astepte aproximativ o luna pana vor primi notificarea privind eligibilitatea cererilor de finantare depuse. Daca o cerere de finantare este eligibila, urmeaza in cel mai scurt timp semnarea contractului de finantare si, implicit, inceperea derularii proiectului. Pana in acest moment, Agentia SAPARD a contractat pentru toate masurile de finantare acreditate un numar de 1328 proiecte in valoare de 613,56 milioane de euro.

Sursa: , Adevarul online, 10 iunie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *