Oficial BNR: Bancile grecesti nu retrag linii de finantare din Romania

banci grecesti

„Rambursari anticipate de surse atrase din Grecia pina acum nu s-au raportat, decit cele platite la scadenta”, a declarat Cinteza, fara sa precizeze volumul total al liniilor de finantare atrase de filialele locale de la bancile-mama din Grecia.

El noteaza ca filialele locale ale bancilor elene au lichiditati suficiente si un nivel de adecvare a capitalului peste media sistemului bancar local. BNR are posibilitatea sa ajute cu lichiditati o banca, daca aceasta are solvabilitate corespunzatoare si poate garanta imprumutul cu active eligibile, in general titluri de stat.

„Cadrul legal permite acest lucru, dar deocamdata nu este nevoie si nu cred ca va fi nevoie. Exista suficienta lichiditate“, spune Cinteza.

In viltoarea crizei financiare internationale din toamna lui 2008 BNR a dat un credit de urgenta de mai multe sute de milioane de euro unei banci locale importante, care se confrunta cu o penurie de lichiditati. Bancile din Grecia se confrunta acum cu retrageri masive de fonduri, clientii lor preferind sa isi mute banii in strainatate, pentru a se pune la adapost de eventuale probleme.

Problemele bancilor elene sint date acum de expunerea mare pe obligatiunile emise de Grecia, in care au plasate aproape 90 de miliarde de euro, la un volum total al activelor de 480 de miliarde de euro. Investitorii de pe pietele internationale si chiar agentiile de rating vad riscuri importante ca Grecia sa recurga la o ajustare sau restructurare a datoriei, in conditiile in care pare imposibil sa faca fata platii ratelor scadente.

Ziarul german Handelsblatt a scris ca populatia si firmele din Grecia isi muta banii in strainatate din cauza crizei economice, fonduri de 280 miliarde euro fiind investite deja in Elvetia. Dimitris Kouselas, secretar de stat in ministerul elen al Finantelor, sustine ca banii plasati de greci in Elvetia reprezinta 120% din Produsul Intern Brut al tarii mediteraneene.

Cele mai mari doua banci elvetiene administreaza fonduri de 20 miliarde euro detinute de clienti privati din Grecia, potrivit unor surse din industria financiara din Elvetia, citate de Handelsblatt. Grecia este, de la sfirsitul anului 2009, intr-o severa criza financiara si fiscala, cu un deficit bugetar de 15,4% la nivelul anului 2009 si o datorie publica de circa 150% din PIB.

Guvernul a fost nevoit sa incheie in luna mai a anului trecut un acord cu Uniunea Europeana si FMI, angajindu-se la masuri de austeritate si reforme structurale pentru a primi o finantare externa de 110 miliarde euro. Acordul cu institutiile financiare internationale nu a convins insa investitorii ca tara va reveni pe linia de plutire, posibilitatea restructurarii datoriilor ingrijorind tot mai mult pietele.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top