Arieratele se integreaza in Europa

Europenii au facut in primavara acestui an un studiu cu privire la situatia platilor facturilor si impactul acesteia asupra IMM-urilor. Realizata pe un esantion format din citeva mii de firme din toate cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, analiza data publicitatii de Uniunea Nationala a Patronatului Roman a relevat o practica intilnita in mediul de afaceri de la noi si nu numai, mai precis, s-a constatat faptul ca guvernele si sectorul public intarzie onorarea obligatiilor de plata la timp.

De asemenea, atunci cind dau curs obligatiilor contractuale, acestea obisnuiesc sa plateasca mai intii clientii importanti si abia apoi achita facturile catre sectorul privat. Metoda este practicata in general in tarile recent intrate in UE, Portugalia, Cehia, Grecia, Cipru si Lituania fiind primele calasate intr-un top al celor mai rau-platnice tari. In Uniunea Europeana, neachitarea facturilor pe un an de zile (in jur de 30-40 de milioane de facturi) genereaza pierderi aproximativ 450.000 de locuri de munca. Cele mai afectate de acest flagel fiind intreprinderile mici si mijlocii, care sint mult mai vulnerabile decit societatile mari.

Cele doua provocari ale UE sunt crearea de locuri de munca si o mai buna reglementare. Plata la timp este cruciala pentru supravietuirea afacerilor si in special pentru antreprenori si firmele mici si mijlocii, a afirmat la Bruxelles, in cadrul unei dezbateri pe tema finantarilor sectorului IMM, directorul Intrum Justitia Group, cel mai mare grup de management al creditelor din Europa.Inca de la inceputul acestui an, sondajele de opinie realizate in rindul micilor agenti economici au relevat ca cea mai importanta problema cu care se confrunta acest sector se refera la blocajul financiar.

Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii in luna mai, 24,19% dintre IMM-uri au declarat ca nu sint platite la timp.Ponderea acestora era de peste 28% in februarie. De asemenea, din calculele reprezentantilor IMM-urilor reiese ca aproximativ 45% dintre platile restante catre micii agenti economici sint generate de institutiile de stat.

Sursa: , Cotidianul online, 23 iunie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top