In patru luni, EximBank a oferit firmelor cu proiecte europene facilitati de doua ori mai mari decat cele din 2010

EximBank

„De la inceputul anului si pana la finele lunii aprilie, peste 30 de societati comerciale au beneficiat de suportul nostru pentru implementarea unor proiecte care au finantare europeana. Valoarea totala a proiectelor se apropie de 370 de milioane de lei, ceea ce inseamna, de asemenea, mai mult decat dublu fata de valoarea proiectelor sustinute tot anul trecut. Ne-am propus sa ne implicam mai mult pe segmentul sustinerii societatilor comerciale care deruleaza proiecte cu fonduri europene si, asa cum arata rezultatele in acest moment, credem ca am reusit sa facem progrese semnificative”, a spus Ionut Costea, presedintele EximBank.

O mare parte a proiectelor care au beneficiat de facilitati EximBank in acest an au vizat investitii in domeniul cresterii animalelor – realizare de ferme si constructie de adaposturi – in cadrul Masurii 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013.

„Ne asteptam la un salt semnificativ al numarului de proiecte cu finantare europeana sustinute de EximBank in acest an pentru ca, pe de o parte, interesul manifestat de companii pentru atragerea banilor europeni este in continua crestere, iar, pe de alta parte, noi suntem pregatiti sa primim solicitarile agentilor economici si avem fonduri pentru acestea. De asemenea, incercam sa promovam cat mai mult parteneriatele de succes pe care le-am derulat cu diverse companii pe acest segment si astfel sa determinam si alti antreprenori sa aplice proiecte care pot beneficia de fonduri nerambursabile”, a mai spus Ionut Costea.

Pentru EximBank, 2010 a fost primul an in care strategia bancii a vizat implicarea pe segmentul sustinerii firmelor cu proiecte europene dupa lansarea unui pachet complex de produse dedicat acestei categorii de societati comerciale.

In functie de tipul proiectului, EximBank poate acorda credite de investitii destinate cofinantarii componentei care reprezinta contributia proprie a firmei. Prin acest produs, o societate care a incheiat un contract de finantare cu autoritatea de management poate obtine 100% din valoarea cheltuielilor eligibile si neeligibile aferente contributiei proprii.

De asemenea, banca ofera credite destinate prefinantarii nevoilor companiilor pentru acoperirea decalajului de timp care apare intre momentul platilor facute catre furnizori in cadrul proiectului si cel al incasarilor de la autoritatea de management. Acestea pot asigura tot pana la 100% valoarea finantarii europene obtinute.

Pachetul este completat de scrisori de confort, un instrument prin care banca isi exprima intentia de a pune la dispozitia societatii fondurile necesare sustinerii proiectului, cu conditia acceptarii acestuia de catre autoritatea de management. In plus, EximBank poate garanta creditele contractate de companii de la alte banci comerciale pentru implementarea proiectelor sustinute din fonduri structurale.

Sursa: EximBank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top